ДСНС та Данія підписали декларацію про наміри щодо розмінування на сході України

В ДСНС України відбулася робоча зустріч Миколи Чечоткіна із представниками данської ради у справах біженців в Україні та групи з розмінування. 

Сторони підписали Спільну декларацію про наміри щодо розмінування на сході України, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

"Підписання Декларації про наміри стане новим етапом мобілізації ресурсів для підтримки ДСНС в їх роботі на сході України. Допомагаючи ДСНС в їх місії захисту цивільного населення від мін та вибухонебезпечних залишків війни, що залишилися в результаті конфлікту, Данська Група з розмінування сподівається пришвидшити той час, коли мешканці зможуть повернутися до своїх домівок без страху перед нерозірваними снарядами», - підкреслив голова програм Данської Групи з розмінування Генрі Ліч.

Учасники обговорили процес реалізації проекту, започаткованого Данською Групою у справах біженців в Україні «Підготовка та залучення до виконання робіт з гуманітарного розмінування піротехнічних підрозділів ДСНС України», донором якого виступає Офіс ліквідації та скорочення озброєнь Бюро із політичних та військових питань Державного департаменту США.

Читайте також: Геращенко хоче, аби Рада восени розглянула гуманітарне розмінування Донбасу

Проект «Підготовка та залучення до виконання робіт з гуманітарного розмінування піротехнічних підрозділів ДСНС України» розрахований на 2 роки. Ним заплановано оснащення піротехнічних підрозділів ДСНС сучасними автомобілями та обладнанням, проведення тренінгів для піротехніків за найкращими світовими практиками та спільне виконання завдань із гуманітарного розмінування підрозділами ДСНС та Данської Групи з розмінування.

За даними Чечоткіна, піротехніки Держслужби з надзвичайних ситуацій із 2014 року знешкодили на Донбасі понад 155 тисяч вибухонебезпечних предметів, серед яких і замасковані під дитячі іграшки. Із липня 2014 року вже було очищено 24 тисячі гектарів території  та 90 гектарів водної поверхні. Розміновано близько тисячі об'єктів соціальної інфраструктури.