Росія у Мінську блокує контроль кордону місією ОБСЄ - Марчук

Російська сторона на засіданні безпекової підгрупи ТКГ у Мінську категорично не сприймає пропозиції України про контроль силами СММ ОБСЄ прикордонної зони неконтрольованої частини українсько-російського державного кордону.

Про це повідомив у Facebook член підгрупи з питань безпеки ТКГ Євген Марчук за результатами першої частини засідання підгрупи. 

"Як і передбачалось, перші дві години дискусії про припинення вогню пройшли в гострих взаємних звинуваченнях. До обговорення конкретних заходів не змогли приступити, оскільки російська сторона категорично не сприймає пропозиції української сторони", - написав Марчук.

Він поінформував, що українська сторона пропонує обговорення всіх складових самого процесу припинення вогню, починаючи з посиленого цілодобового контролю силами СММ ОБСЄ прикордонної зони неконтрольованої частини українсько-російського державного кордону.

"Мета одна - щоб СММ ОБСЄ фіксувала і документувала всі факти незаконних масових поставок РФ зброї і боєприпасів сепаратистам. Тобто мова йде про створення силами СММ ОБСЄ зони безпеки вздовж неконтрольованої нами частини держкордону. Ми цією пропозицією підтверджуємо ранішні узгоджені і підписані Мінські домовленості. Російська сторона категорично не погоджується з цією пропозицією, заявляючи, що вона не має відношення до припинення вогню", - зазначив Марчук.

Він зауважив, що за логікою росіян, постійні масові незаконні поставки Росією бойовикам важких озброєнь і боєприпасів, якими ведуться обстріли українських позицій, не мають відношення до проблеми припинення вогню.

"Видно по всьому, що російська сторона буде блокувати й інші українські пропозиції", - спрогнозував він.

Читайте також: У Мінську спробують домовитися про чергове перемир'я - Марчук

Як повідомляв Укрінформ, підгрупа з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі на засіданні 27 червня намагається домовитися про припинення обстрілів по всій лінії фронту до кінця літа.