Україна не планує захоплення території на Донбасі, як Росія в Чечні - Полторак

Україна не планує проводити широкомасштабні наступальні дії та здійснювати захоплення території на Донбасі на так, як це робила Росія в Чечні. Водночас ми маємо зміцнювати Збройні сили настільки, щоб вони були готові не лише до оборони, а й до визволення окупованих територій.

Про це заявив міністр оборони генерал армії України Степан Полторак в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр", коментуючи перспективи у військовому сенсі, що відкриває ухвалений Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

Закон створює передумови повернення окупованого Донбасу. "Цей закон уможливлює ефективне утримання зайнятих нами позицій, не даючи ворогові шансів захоплення нових територій. І він сприяє підготовці до визволення українських земель", - сказав міністр.

Він також додав: "Ми не плануємо проводити широкомасштабні наступальні дії та здійснювати захоплення території так, як це робила Росія в Чечні, знищуючи тисячі мирних жителів. Україна — країна цивілізована й у цивілізований спосіб розв’язуватиме проблему повернення всіх окупованих загарбником територій".

Читайте також: Росія підвела до кордону з Україною 77 тисяч військових - Міноборони

Полторак також зазначив: "Найбільш логічний з огляду на весь комплекс причин і наслідків, які сформували й підживлюють конфлікт на українському Донбасі, політико-дипломатичний мирний вихід із ситуації. Які засоби формують цей коридор можливостей? На моє переконання, це дотримання мінських домовленостей і наполегливе досягнення рішення про розміщення миротворчої місії ООН на прийнятних для України умовах".

Міністр також додав: "Чітко розумію, що на досягнення цієї мети потрібен час. Але у нас немає альтернативи, крім як одночасно зміцнювати Збройні сили. Причому настільки, щоб вони були готові не лише до оборони, а й до визволення окупованих територій, на що наше військо має право і ніколи його не втрачало".

На думку Полторака, місія ООН на Донбасі тільки тоді матиме сенс, "якщо матиме наслідком роззброєння незаконних збройних формувань, взяття під контроль 400-кілометрової ділянки українсько-російського кордону, зупинить інфільтрацію російських військ та озброєння на окуповану територію. Тоді вже можна буде говорити про повноцінні адекватні політичні процеси та реінтеграцію Донецька і Луганська".

Фото: "Урядовий кур'єр"