Сайдік розповів, про що говорили в робочих групах у Мінську

Забезпечення перемир'я, гідних умов життя населення на сході України, а також безпеки працюючих там помічників були основними темами зустрічі Тристоронньої контактної групи (TCG) 28 лютого в Мінську.

Про це розповів спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та TCG посол Мартін Сайдік за підсумками чергового засідання, передає Укрінформ.

«При пошуку мирних рішень конфлікту на сході України однією з основних цілей TCG та її робочих груп є забезпечення безпеки та гідних умов життя для цивільного населення», - йдеться в його заяві.

Читайте також: В ООН закликали поліпшити гуманітарну ситуацію на Донбасі

На засіданні Економічної робочої групи основну увагу було приділено питанню роботи мобільної мережі Vodafone в деяких районах Донецької і Луганської областей. На запрошення TCG в нараді Робочої групи взяв участь представник Vodafone-Ukraine. Він запевнив, що компанія готова внести свій внесок у мобільний зв'язок в цих регіонах.

Крім того, учасники Економічної робочої групи обговорили питання оплати за доставку води в системи поставок «Карбонт» і «Вода Донбасу», а також погашення заборгованості перед колишніми працівниками українських залізниць в ОРДЛО. Ще однією темою було повернення вантажних вагонів до цих регіонів.

Робоча група з безпеки обговорила загальну ситуацію в зоні конфлікту, а також проблеми з дотриманням режиму припинення вогню. Сторони погодилися відвести озброєння і військовий персонал в районі станиці Луганської 5 березня 2017 року за умови повного дотримання режиму припинення вогню.

Читайте також: Тристороння група готує питання про абсолютне перемир'я на Донбасі — Сайдік

Робоча група з гуманітарних питань продовжила обговорення питань, пов'язаних з обміном затриманими особами.

Політична робоча група, крім іншого, додатково обговорила Закон України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над знов окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях».

Сайдік також звернув увагу на нещодавні повідомлення щодо обстрілу медичних транспортних засобів та загибелі чергового медичного персоналу. Він закликав сторони суворо дотримуватися міжнародних принципів, що стосуються недоторканності медперсоналу.