За час АТО нагороджено понад 2500 десантників, 12 - Зіркою Героя - Порошенко

За мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами, 2557 українських десантників удостоєні державних нагород, дванадцять з них відзначені Зіркою Героя України.

Про це глава держави заявив під час урочистої церемонії на Михайлівській площі у Києві з нагоди перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові війська Збройних сил України та встановлення Дня Десантно-штурмових військ ЗСУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами, 2557 воїнів-десантників удостоєні державних нагород, 12 з них відзначені Зіркою Героя України", - сказав Порошенко.

На жаль, 469 десантників не повернулися з бойових завдань. Їхню пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

"Якщо поглянути на сучасну історію Збройних сил України, то немає в ній  жодної сторінки, де б не йшлося про воїнів-десантників та ваші подвиги. Це ви прославилися в боях з російськими агресорами за гору Карачун та Савур-могилу, в обороні Донецького та Луганського аеропортів. Воїни-десантники героїчно боролися за звільнення та утримання стратегічно важливих об’єктів і населених пунктів, зокрема: Лисичанська, Слов’янська, Краматорська, Красного Лиману, Рубіжного, Сєверодонецька, Бахмута та багатьох інших", - заявив Порошенко.

Читайте також: Порошенко сьогодні підпише закон про статус учасника бойових дій для "майданівців"

Він також нагадав  безпрецедентний рейд 95-ї аеромобільної бригади тилами російсько-терористичних військ, здійснений у серпні 2014 року за підтримки 25-ї окремої повітряно-десантної бригади: “Прорвали лінію оборони ворога, пройшли з боями вздовж кордону майже 500 кілометрів. Знищили чимало військової техніки та особового складу, забезпечили російський воєнторг "вантажем 200", а у якості трофеїв захопили чимало озброєнь".

Тодішній командир 95-ї бригади Михайло Забродський став згодом командувачем Високомобільних десантних військ. Кілька тижнів тому його призначено командувачем сил антитерористичної операції.