У роботі з дезінформацією є два великі зрізи – МКІП

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко наголосив, що протидія дезінформації є величезним пріоритетом роботи міністерства.

Про це він сказав під час публічного обговорення “Пріоритети Міністерства культури та інформаційної політики на 2021-2022 роки: чого очікують громадяни?", що відбувалося онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Для нас величезним пріоритетом є питання протидії дезінформації. І очевидно, що і з початку року достатньо багато могли, принаймні ті, хто цікавляться глибше тематикою роботи міністерства, про це чути. У нас трішки відбулася зміна в назвах. Ми працювали над ідеєю створення Центру протидії дезінформації. І одразу хочу пояснити дуже коротко логіку, що фактично в роботі з дезінформацією є два великі зрізи”, - сказав Шевченко.

Читайте також: Держава у протидії дезінформації повинна акцентувати на загрозах боку РФ - Шевченко

За його словами, один із них - на рівні міністерств. Зокрема, Міністерство культури та інформаційної політики - є органом, який відповідає за інформаційну безпеку на рівні формування політики серед міністерств.

“А є безпековий блок, в який задіяні певні секретні й таємні речі, і цей блок він складається з різних органів як міністерських, так і неміністерських, і є ключовий орган, який створений для координації цього всього — це Рада національної безпеки та оборони”, - додав Шевченко.

Читайте також: Мендель розповіла, як працюватиме Центр протидії дезінформації

Він нагадав, що РНБО ухвалила рішення утворити Центр протидії дезінформації як робочий орган Ради нацбезпеки й оборони.

“Передбачається, що всі, в тому числі й ми, співпрацюють з ним, крім цього окремо ми створюємо центр, який матиме назву Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”, - розповів Шевченко.

Як повідомлялося минулого тижня, зауважив він, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки очолить Любов Цибульська.

Читайте також: МКІП розпочинає підготовку до 30-ї річниці Незалежності

“Дуже скоро буде більше деталей і більше інформації по цьому. Тому питання протидії дезінформації і реагування на інформаційні загрози є одним із топових пріоритетів. Воно включає як створення інституцій і налагодження співпраці між різними державними органами, створення безпосередньо механізму реагування, воно передбачає надзвичайно тісну співпрацю з громадськими організаціями, і той фактор, що буде задіяна Любов Цибульська, і моя задіяність у міністерстві, оскільки ми маємо досвід роботи з громадськими організаціями, розуміємо всі переваги, які громадські організації можуть надати, думаю, це також є плюс для того, щоб забезпечити таку максимально тісну співпрацю”, - вважає заступник міністра.

Водночас він висловився щодо перегляду законодавства в контексті відповідальності за дезінформацію.

“Ми максимально акуратно говоримо, що будь-які перегляди законодавства у контексті відповідальності - чи встановлення, чи підвищення відповідальності за дезінформацію, - це надзвичайно делікатна тема, тому ми її продовжуємо вивчати, але прямих намірів перевносити чи вносити той законопроєкт про дезінформацію, який готувався міністерством Бородянського, на цей момент немає”, - додав Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у МКІП проінформували, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики очолить Любов Цибульська. Презентація напрямків діяльності та програм Центру запланована на кінець березня.