Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 3

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 3

Укрінформ
Ще 207 українців повернулися додому з російського полону, боротьба за повернення решти наших полонених триває. За рішенням ЄС Україна отримає 50 млрд євро допомоги – це значно вплине на економічну стабільність в країні в найближчі три роки.

У випуску:

  • Україна повернула з полону ще 207 своїх громадян
  • В Україні спростили механізм визначення родинного кола військових, які мають право на допомогу
  • Відтепер за програмою «єОселя» можна придбати будинок чи таунхаус
  • Цієї зими уряд не планує змінювати жодні тарифи для населення
  • Уряд працює над кількома ініціативами щодо проблеми обшуків у підприємців
  • Всі 27 лідерів ЄС схвалили 50 млрд євро допомоги для України, водночас країни ЄС цьогоріч нададуть нам військову допомогу на 21 млрд євро
  • Нуланд анонсувала прибуття на фронт американських авіабомб
  • ЄС передасть Україні понад мільйон снарядів, але до кінця року
  • Нідерланди виділяють Україні 122 млн євро на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку
  • Єврокомісія запропонувала продовжити на рік лібералізацію торгівлі з Україною й Молдовою
  • Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на газі власного видобутку
  • Україна показала один із найкращих результатів у рейтингу «Індекс сприйняття корупції»
  • Розвідники знищили ракетний катер «Івановєц» Чорноморського флоту РФ

УКРАЇНЦІ СВОЇХ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

З російського полону Україна повернула ще 207 своїх громадян. Серед звільнених військовослужбовців – захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики. З моменту повномасштабного вторгнення з полону РФ вдалося визволити вже 3035 захисників та захисниць. «Маємо повернути всіх. Працюємо над цим», – наголосив Президент.

Уряд спростив механізм визначення родинного кола військовослужбовців, які мають право на отримання грошового забезпечення або допомоги. Відтепер визначено чіткий перелік державних органів, які мають право на отримання інформації щодо осіб, котрі мають право на отримання грошового забезпечення військових.

Програма єОселя розширює можливості для кредитування об’єктів нерухомості. Відсьогодні позичальники вже можуть купувати не тільки квартири в багатоквартирних будинках, а й приватні будинки або таунхауси. У планах уряду на 2024 рік – видати 12 тис. житлових кредитів, у 2025 році – 23 тис. на загальну суму 56,6 млрд грн.

У Міністерстві освіти та науки роз’яснили, що діти, які вимушено змінили місце проживання і здобували освіту за кордоном, після повернення будуть зараховані до закладів загальної середньої освіти України, туди, де навчалися раніше, або в будь-які інші. А всі оцінки, отримані за кордоном, при поверненні будуть перезараховані.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Уряд продовжує підтримувати українські родини та зберігати пільговий тариф на електроенергію для населення. Він був і залишається 2 грн 64 коп. за кВт-год. Загалом цієї зими не планується жодних змін тарифів для населення.

Цьогоріч уряд також виділив на 25% більше коштів – загалом 50 млрд грн – для виплати субсидій трьом мільйонам українських сімей, які будуть їх потребувати.

Влада підтримуватиме український бізнес та запускатиме додаткові стимули для наших підприємців. У державному бюджеті на 2024 рік закладено понад 40 млрд грн на програми допомоги бізнесу та стимулювання економіки. Від початку повномасштабної війни суттєво модернізовано програму «5-7-9%» та переорієнтовано її на середній та малий бізнес. За цією програмою вже видали підприємцям понад 45 тис. доступних кредитів на суму 182,6 млрд грн.

Водночас уряд працює над ще кількома ініціативами щодо проблеми необґрунтованих обшуків у підприємців, виїмки документів та арештів майна. До парламенту подано законопроєкти про перезавантаження БЕБ.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

1 лютого на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення щодо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі 50 млрд євро. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій. З погоджених країнами ЄС 50 млрд євро, Україна розраховує отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже у березні.

Перебуваючи у Києві з візитом заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд запевнила, що Конгрес Сполучених Штатів проголосує за допомогу Україні. Вона впевнена, що російський диктатор Володимир Путін отримає кілька «приємних» сюрпризів на полі бою, анонсувавши прибуття на фронт американських авіабомб.

За два роки з початку повномасштабного російського вторгнення Євросоюз та його країни-члени разом передали Україні військове обладнання, зброю та боєприпаси на суму 28 млрд євро, а в 2024 році обсяг такої допомоги становитиме 21 млрд євро. З минулого березня країни ЄС надали Україні 330 тис. снарядів із власних запасів, і, як очікується, невдовзі передадуть ще близько 200 тис. за рахунок уже розміщених контрактів та спільного замовлення для промисловості. Водночас нарощування виробничої спроможності європейської оборонної індустрії дасть змогу Європі поставити Україні більше мільйона боєприпасів до кінця року.

Зі свого боку уряд Нідерландів ухвалив рішення виділити Україні 122 млн євро на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку. Зокрема, 87 млн євро спрямовується на закупівлю артилерійських снарядів для України. Ще 25 млн євро буде перераховано до Міжнародного фонду для України (IFU) на придбання озброєння. Крім того, уряд Нідерландів виділить 10 млн євро на покращення кіберзахисту України.

Україна дуже зацікавлена у створенні спільних підприємств, які будуть функціонувати за міжнародними стандартами. Так, цими днями Україна і Бельгія підписали меморандум про спільне виробництво озброєння і ремонт техніки.

Крім того, Єврокомісія запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні й у Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами.

ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ

Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на газі власного видобутку, на сьогодні у сховищах – близько 10 млрд куб. м газу. Нафтогаз України і ДП «Укргазвидобування» збільшили обсяги видобутку на 11%, а також відкрили нові свердловини видобутку газу доволі великого об'єму.

Один із найкращих результатів у світі Україна продемонструвала у рейтингу «Індекс сприйняття корупції», складеному організацією Transparency International за 2023 рік.

Аналітичний центр Global Firepower оновив щорічний рейтинг найпотужніших армій світу. У цьому році Україна посіла 4-те місце серед європейських країн.

Обнадійливими є й висновки та прогнози експертів щодо оцінки українських атак по території агресора: їх побільшало, вони стали більш точними та якісними.

Для допомоги українській армії об’єдналися волонтери-кримчани та створили ударний дрон «Канюк». Його вже випробували українські захисники та високо оцінили.

Крім того, в ніч на 1 лютого воїни спецпідрозділу Group-13 Головного управління розвідки Міноборони України знищили ракетний катер «Івановєц» ЧФ РФ. Вартість втраченого державою-агресором корабля орієнтовно становить 60-70 млн дол.

Російські загарбники визнали, що не встигли розосередити льотний склад під час успішної атаки української авіації на кримський аеродром Бельбек. П’ять ракет «знайшли прихисток» на території тимчасово окупованого Криму, повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Понад 40 зразків озброєння та військової техніки українського й іноземного виробництва допустило Міністерство оборони в січні 2024 року до експлуатації у військах.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Цьогоріч у Харкові планують відбудувати 157 житлових будинків, крім того, місто не відмовляється від масштабних проєктів – будівництва нових станцій метрополітену. Цього року місто також придбає новий транспорт – на цей тендер отримали 15 млн євро від міжнародних партнерів.

У Слов’янську відновлюють три багатоквартирні будинки, зруйновані росіянами.

У Краматорську за програмою «єВідновлення» нарахували майже 80 млн грн компенсацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-