У ЄП сказали, чому острівним державам дають безвіз, а Україні – поки ні

У ЄП сказали, чому острівним державам дають безвіз, а Україні – поки ні

Укрінформ
У Європарламенті не вважають політикою подвійних стандартів безпідставну затримку скасування візових режимів з Україною і Грузією на тлі завершення візової лібералізації для деяких інших країн, навіть без нового механізму призупинення.

Про це на запитання власного кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявила доповідач з питань візової лібералізації у Європарламенті Марія Габріел, коментуючи заплановану на 1 грудня ратифікацію законодавчим органом ЄС двосторонніх угод про скасування візових режимів із п'ятьма острівними державами в Океанії, зокрема із Кірібаті, Соломоновими островами, Мікронезією, Тувалу та Маршалловими островами.

«Я хочу сказати чітко: тут немає суперечностей. Коли йдеться про ці маленькі острови, то рішення щодо них вже були ухвалені раніше, але не цього тижня. Це різні ситуації, порівняно з Україною та Грузією», - наголосила болгарський політик.

Габріел відзначила, що Європарламент зі свого боку на даному етапі схвалив усі рішення для скасування візових вимог українцям і грузинам, а прив'язка цього процесу до нового механізму призупинення безвізових режимів, є ініціативою Ради ЄС.

«Я завжди дуже чітко заявляла, що немає сенсу безпосередньо прив'язувати механізм призупинення до безвізових режимів. Отже, як доповідач я продовжу наполягати на цьому», - підкреслила європарламентарій.

Габріел акцентувала увагу, що новий механізм призупинення буде застосовуватися до усіх країн, з якими ЄС має безвізові режими, а відтак, за її словами, нинішня ситуація відносно України і Грузії не є політикою подвійних стандартів.

Водночас, слід відзначити, що безвізові режими ЄС з острівними державами почали тимчасово діяти одразу після підписання двосторонніх угод, тобто ще до затвердження Європарламентом.

Як повідомляв Укрінформ, у Європарламенті розглядають практичну можливість ухвалити новий механізм призупинення безвізових режимів у третіми країнами на пленарні сесії у грудні.

Скасування візових вимог для громадян України та Грузії можливо лише після схвалення в ЄС нового так званого запобіжного механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн.

Водночас така додаткова політична умова, яку висунули деякі країни-члени ЄС, жодним чином не відповідає планам дій з візової лібералізації для України та Грузії, усі критерії за якими, країни виконали у повному обсязі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-