Битва за Україну. День чотириста сорок сьомий

Битва за Україну. День чотириста сорок сьомий

Укрінформ
100%! 18 з 18 ворожих ракет знищила українська ППО на підльоті до столиці. Шість з них узагалі були «гіперзвукові «Кинджали».

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Зеленський повернувся до Києва і одразу провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, учасники якого скоригували графік постачання озброєння та боєприпасів.

Ракетний обстріл

  • Близько 03:30 16 травня російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. "З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» – з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, «Іскандер-М»)", – йдеться у повідомленні. Усі 18 ракет знищені силами та засобами ППО Повітряних Сил ЗСУ – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
  • Нічна атака рф на Україну не була унікальною щодо одночасного застосування безпілотників і ракет, але вперше застосовано таку велику кількість «Кинджалів». Київ завжди є пріоритетною ціллю для ворога, тому столиця має серйозну систему ППО, яка дозволила ліквідувати всі 6 ракет «Кинджал». А дрони "Shahed-136/131", якими РФ вночі також атакувала Україну, були запущені, швидше за все, з Брянської області та зі східного узбережжя Азовського моря – про це на брифінгу повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
  • Вночі над Миколаївщиною сили ППО збили чотири крилаті ракети, випущені загарбниками з акваторії Чорного моря – голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.
  • Унаслідок нічного масованого обстрілу влучань в об’єкти енергетичної інфраструктури не зафіксовано, але є часткові відключення споживачів у шести областях – пресслужба Міненергетики.
  • Посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на нічний ракетний обстріл Києва з боку росії. "Вдячна за потужну роботу українських ППО".
  • міністерство оборони рф прокоментувало нічну атаку на Київ та заявило, що нібито знищено зенітно-ракетний комплекс Patriot. «Залишимо без коментарів. Не обговорюватимемо міністерство держави агресора», — сказав речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.
  • За попередніми даними, в ході ворожої атаки на Київ падіння уламків ракет зафіксовано у п'яти районах.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «Вагнерівці» залізли в Бахмут, як щурі до мишоловки. Використовуючи принцип активної оборони, ми вдаємося до контрнаступальних дій на деяких напрямках під Бахмутом. У ворога більше ресурсів, але ми руйнуємо його плани».

Сергій Попко, очільник КМВА: «Восьмий повітряний напад на Київ з початку травня! Цього разу ворог здійснив комплексну атаку з різних напрямків одночасно. Вона була винятковою за своєю щільністю – максимальна кількість атакуючих ракет за найкоротший проміжок часу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Протягом минулої доби авіація, підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ завдали численних ударів по пунктах управляння, районах зосередження особового складу та військової техніки російських загарбниківГенеральний штаб ЗСУ.

Командувач сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав військових під Бахмутом і подякував їм за контрнаступальні дії упродовж останніх 3 днів.

Українські війська протягом кількох днів звільнили від росіян близько 20 квадратних кілометрів на півночі та півдні передмістя Бахмута, тривають важкі бої за місто – Ганна Маляр.

Українські артилеристи показали, як знищили дві російські самохідні гармати 2С5 – Генеральний штаб ЗСУ.

Безпілотники-камікадзе "Пегас" на Бахмутському напрямку знищили дві ворожі установки для розмінування УР-83П, так звані "Змій Гориничі" – віцепрем’єр міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Київ сподівається отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16, щоб сформувати три-чотири ескадрильї для захисту свого неба. Потреба в них стала гострішою після того, як з березня російські ВПС почали широко використовувати керовані бомби – радник міністра оборони України Юрій Сак.

Військові адміністрації повинні врегулювати питання роботи камер відеоспостереження, аби ворог не міг в режимі онлайн бачити роботу української системи ППО та наслідки ракетних атак – Юрій Ігнат.

* * *

* * *

Внаслідок атаки безпілотника на будівлю прикордонного управління фсб в селищі Глушкове Курської області росії поранено 5 російських прикордонників – Телеграм-канал ASTRA.

Протягом року до України вдалося повернути близько 500 захисників, ще близько 2000 знаходяться в російському полоні – голова ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі» Наталка Зарицька.

Засновник проєкту Phoenix, чеський медик, який був важко поранений на Донбасі в березні, а у квітні переведений у Центральний військовий госпіталь Праги, помер – повідомили в соціальних мережах представники програми Phoenix. Вічна пам’ять Герою.

НОВИНИ: Україна

Голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та адвокату, викритим на отриманні 2, 7 млн доларів США неправомірної вигоди, повідомили про підозру - НАБУ.

Економіка України зростатиме помірно – на 1% у 2023-му та на 3% у 2024 році за умови, що інтенсивність війни протягом цього періоду залишиться на рівні початку 2023 року...Після безпрецедентного падіння ВВП України у 2022 році, який оцінювався у 29,1%, економічне виробництво стабілізувалося на рівні приблизно 70% від довоєнного рівня. Більшість українських підприємств продовжують працювати, хоча і з меншою потужністю – звіт ЄБРР.

Україна отримала 100% обсягу газу, що був замовлений завдяки її участі у Платформі ЄС із спільної закупівлі газу, започаткованої п’ять місяців тому для підвищення енергетичної безпеки ЄС та його партнерів в рамках Енергетичного співтовариства – віцепрезидент Європейської Комісії Марош Шефчович.

Україна у січні-березні 2023 року експортувала товарів на 10,3 млрд дол., або 73,9% порівняно із І кварталом 2022, та імпортувала товарів на 15,7 млрд дол., або 110,9% – Державна служба статистики.

Велика Британія приєднається до угоди про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією росії проти України, на саміті Ради Європи у Рейк'явіку 16-17 травня – повідомляється на сайті британського уряду.

Львівський оборонний кластер замінює відпрацьовані бронежилети, на яких митці створюватимуть картини.

Уряд Франції виділив 7 млн євро на облаштування житла для жителів Маріуполя, які вимушені були виїхати із захопленого російською армією міста – Маріупольська міськрада.

* * *

  • Загарбники у тимчасово окупованому Криму приховують інформацію про стан здоров'я незаконно засудженої громадської журналістки, медикині Ірини Данилович – ГО «Кримська солідарність».
  • Служба безпеки України викрила блогера, який поширював інформацію про переміщення Сил оборони по території Черкаської області. Зловмисник особисто відзняв фото та відео пересування колони української військової техніки з боєприпасами та розмістив їх у соціальній мережі з прив’язкою до геолокації – СБУ.
  • СБУ затримала на Харківщині двох інформаторів рф, які шукали для ворога інформацію про контрнаступ ЗСУ, фіксували наслідки російських ракетно-артилерійських обстрілів. Обоє підозрюваних коригували ворожі удари по українських позиціях. Одна з підозрюваних передавала своєму сину, який проживає у рф та пов’язаний з російськими спецслужбами.
  • ДБР заочно повідомило про підозру начальнику речової служби 501 обмп Костянтину Безсмертному, який у квітні минулого року обманом змусив здатися в полон морпіхів у Маріуполі, а також скасувало підозри 277 бійцям, яких звинувачували у дезертирстві – пресслужба.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Перша леді Олена Зеленська зустрілася у Сеулі з президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем. Обговорили потребу України у засобах ППО, щоб припинити ракетний тероризм країни-агресора; у засобах розміновування та медичному обладнанні.

Адміністрація Байдена готує подати на розгляд Конгресу пропозицію з новим масштабним пакетом підтримки УкраїниPolitico.

Візит спецпредставника Китаю до України й Росії є важливим у тому контексті, що в Пекіні мають знати безпосередню позицію Києва щодо завершення війни, розв’язаної Кремлем – заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател.

Влада Китаю звернулась до посольств іноземних держав і міжнародних організацій, розташованих у Пекіні, з проханням не використовувати зовнішні стіни своїх будівель для численних знаків підтримки України – Kyodo.

Високий представник ЄС Жозеп Борель заявив, що Європейський Союз має обмежити імпорт пального з Індії, виготовленого із російської нафтиReuters.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пообіцяв найближчим часом більше новин про надання Україні сучасних бойових літаків, оскільки зараз «відбувається дуже інтенсивна дипломатія на всіх рівнях».

Велика Британія надішле Україні сотні дронів-камікадзе, виготовлених на замовлення, для підтримки Києва на полі бою. Згідно з публікацією The Telegraph, йдеться про безпілотники-камікадзе з дальністю польоту понад 125 миль (понад 200 кілометрів), що більш ніж удвічі перевищує дальність установок HIMARS.

* * *

  • У фінальному комюніке вільнюського саміту Україна прагне побачити запевнення від партнерів щодо вступу до НАТО за наявності відповідних безпекових умов. Нині Україна за критеріями та стандартами армії переважає більшість країн-членів Північноатлантичного альянсу, адаптація українського законодавства до стандартів НАТО триває постійно –голова української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв сказав в інтерв’ю Укрінформу.
  • Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту – МЗС.
  • Україна наполягає на тому, що Росія має відповідати в Міжнародному кримінальному суді за злочини проти нашої цивільної енергетичної інфраструктуриМіністерство енергетики, за результатами зустрічі його очільника Германа Галущенка зі старшим юрисконсультом Офісу прокурора МКС Брендою Голліс.
  • російська федерація повинна відшкодувати Україні та іншим державам завдану шкоду навколишньому середовищу та постати перед Екологічним трибуналом – радниця з комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна після виступу на Копенгагенському демократичному саміті.
  • Для безпеки судноплавства у Чорному та Азовському морях Україна має створити свій флот. Це одне із завдань, яке необхідно виконати на шляху євроатлантичної інтеграції держави – Єгор Чернєв.
  • Україна здатна стати «powerbank» Європи, одним із ключових елементів її енергетичної безпеки – запропонувати Європі свій газ, підземні сховища газу (ПСГ) та потужності для виробництва і транспортування біогазів та зеленого водню – очільник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.
  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало АТ "Укрзалізниця" 105 дизель-генераторів для забезпечення безперервних пасажирських та вантажних перевезень – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

* * *

Рішення уряду Грузії поновити авіаційне сполучення з Росією після указу Путіна про скасування заборони на такі перельоти суперечить політиці санкцій ЄС проти країни-агресора та викликає сумніви у подальшому просуванні Грузії до ЄС – речник ЄС Пітер Стано.

Світовий конгрес українців (СКУ) закликав зробити у Всесвітній день вишиванки, 18 травня, пожертву через ініціативу Unite With Ukraine на підтримку відважних захисників і захисниць України – СКУ повідомив на своєму сайті.

В Естонії змогли працевлаштуватися 44% українських біженців віком 20-64 років, вони добре зарекомендували себе на ринку праці – міністерство соціальних справ Естонії.

ВОРОГ

  • Державна дума у вівторок одноголосно підтримала денонсацію Росією Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).
  • Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США створило телеграм-канал та опублікувало у ньому ролик із закликом до росіян – держслужбовців або людей, які мають доступ до документів – ділитися інформацією. ЦРУ також опублікувало відеоінструкцію, як безпечно з ним зв'язатися. На ранок 16 травня на телеграм-канал підписалося майже 700 людей.
  • У росії в Ханти-Мансійському окрузі стався вибух на магістральному газопроводі, внаслідок вибуху одна людина загинула і 5 постраждали.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-