Битва за Україну. День чотириста сорок шостий

Битва за Україну. День чотириста сорок шостий

Укрінформ
Ставка Верховного головнокомандувача зобов'язала Міноборони спершу викупляти всі боєприпаси в українських заводів, а лише після цього думати про імпортні.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент України Володимир Зеленський повертається в Україну з новими пакетами оборонної допомоги - вечірнє відеозвернення.

Президент України Володимир Зеленський закликав Північноатлантичний альянс ухвалити позитивне політичне рішення про членство України в НАТО на липневому саміті – про це глава Української держави заявив у понеділок у своєму відеозверненні до учасників Копенгагенського саміту демократії.

російська федерація збільшила депортації та викрадення людей на тимчасово окупованих територіях, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому розглядалися гуманітарні наслідки російської війни.

Візит Зеленського до Франції

  • У Парижі відбулася зустріч Володимира Зеленського з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном. Пріоритетну увагу було приділено питанням надання військової допомоги Україні, зокрема захисту українського неба. Про це повідомляє сайт глави держави.
  • Франція продовжить надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, – індивідуально та через міжнародну співпрацю в межах ЄС, НАТО, ООН та в інших форматах. Про це йдеться у спільній декларації, з якою президенти України та Франції виступили 14 травня.
  • За результатами зустрічі Макрон заявив, що Франція найближчими тижнями забезпечить кілька українських батальйонів десятками бронемашин і легких танків, включаючи AMX-10RC.

Візит Зеленського до Великої Британії

Президент Зеленський обговорив із премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком питання створення авіаційної коаліції задля надання сучасних винищувачів Україні – про це глава держави заявив на спільному брифінгу з очільником британського уряду.

Спільна прес-конференція президента Зеленського і прем’єр-міністра Сунака

  • Президент України задоволений результатами своїх візитів до європейських країн, під час яких досягнуто домовленостей про важливі й потужні пакети оборонної допомоги.
  • Велика Британія буде ключовою частиною коаліції партнерів, яка надає підтримку у розбудові Повітряних сил України – премʼєр-міністр Британії Ріші Сунак.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії і президент України обговорили на зустрічі у понеділок у резиденції Чекерс формування так званої "коаліції винищувачів". Зеленський повідомив, що обговорив з Сунаком перспективу надання Києву винищувачів західного зразка – Sky News.
  • Велика Британія не планує відправляти винищувачі в Україну після того, як українські військові заявили, що вважають за краще використовувати винищувачі F-16. Про це заявив прессекретар прем'єр-міністра Британії.

* * *

Єврокомісія у понеділок підготувала економічний прогноз для України, який виявився напрочуд позитивним. Після падіння приблизно на 29% минулого року, українська економіка, як очікується, "зросте на 0,6% цього року і на 4,0% у 2024 році", – заявив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні. За його словами, економіка воюючої України виявилася "надзвичайно стійкою".

ЦИТАТИ ДНЯ

Олександр Сирський: командувач Сухопутних військ ЗСУ: “Ми воюємо меншим ресурсом, ніж ворог. Разом з тим, нам вдається руйнувати його плани. Все завдяки нашим бійцям, які б’ються з агресором, долаючи найвищу межу людських можливостей. втім, це (просування українських військ на Бахмутському напрямку. – Ред.) – лише частковий успіх. І саме так його треба сприймати. Операція з оборони Бахмута триває”.

Андерс фог Расмуссен, колишній генеральний секретар НАТО щодо реакції росії на вступ України до Альянсу: «Небезпечно, якщо ми будемо піддаватися погрозам путіна. Ті, хто піддаються ядерним погрозам, будуть приречені жити у рабстві, під гнітом свого ядерного хазяїна. Безумовно, ви завжди можете отримати мир, якщо маєте бажання стати на коліна. Але я не хочу жити у світі без свободи».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Авіація Сил оборони України за добу здійснила по російських військах 14 ударів: сім — по районах зосередження особового складу та військової техніки, решту — по зенітно-ракетних комплексах - оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

«Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони на Таврійському напрямку протягом доби виконали 710 вогневих завдань, знищили і пошкодили 31 одиницю озброєння та військової техніки загарбників – командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Повітряні сили України вночі знищили чотири російські ударні БпЛА “Shahed-136/131” та розвідувальний БпЛА "Орлан-10" – командування Повітряних сил ЗСУ.

У Херсонській області 15 травня протиповітряна оборона знищила такі російські безпілотники: 1 розвідувальний БПЛА “Орлан-10”, 1 розвідувальний безпілотник “Суперкам”, 2 ударних БПЛА типу “Ланцет” - Повітряне командування “Південь”.

На тимчасово захопленій території Херсонської області ЗСУ щоденно знищують до семи легкомоторних катерів та човнів ворога – про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

До околиць Бахмута російські загарбники підтягують десантно-штурмові загони, але попри важкі бої ЗСУ продовжують просуватися вперед – заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Українська розвідка не фіксує виводу російських військ із тимчасово захоплених районів Херсонської та Запорізької областей, загарбники зосередили там 152 тисячі особового складу і готуються до оборони - представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Черняк.

***

Російські окупаційні війська посилили обстріли на південному напрямку, завдавши вночі авіацією ударів по н.п. Станіслав, що на Херсонщині. За добу зафіксовано 97 обстрілів із застосуванням 440 снарядів – пресслужба ОК «Південь».

Уранці російські війська обстріляли з "Града" прикордоння Чернігівщини, внаслідок чого пошкоджена цивільна інфраструктура – пресслужба ОК «Північ».

На півночі України ворожі ДРГ намагаються «промацувати» кордон – представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

* * *

  • У тимчасово окупованому Луганську вранці 15 травня пролунали два вибухи, є ймовірність, що це наслідки роботи партизанів. "Люди не чули "прильотів", тобто це не були ракети чи дрони, тому є вірогідність, що це робота партизанів" – голова Сєверодонецької РВА Роман Власенко.
  • Унаслідок вибуху в перукарні "Барбершоп" у центрі Луганська тяжкі поранення отримав так званий міністр внутрішніх справ лнр корнет. Зазначається, що корнет у тяжкому стані, він у реанімації.
  • У понеділок, 15 травня, у тимчасово захопленому росіянами Токмаку Запорізької області сталися вибухи – міський голова Мелітополя Іван Федоров.
  • Ракетні удари, яких російські загарбники завдали по Тернополю в ніч з 13 на 14 травня, завдали колосальних збитків – лише у складських приміщеннях, які загорілися внаслідок атаки, знищено майна на десятки мільйонів гривень – міський голова Тернополя Сергій Надал.
  • Станом на ранок 15 травня 2023 року більше ніж 1454 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 481 дитина загинула та понад 973 дістали поранення різного ступеня тяжкості – пресслужба Офісу Генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Ставка Верховного головнокомандувача зобов'язала Міноборони спершу викупляти всі боєприпаси в українських заводів, а лише після цього думати про імпортні. Держконцерн уже випускає щомісяця десятки тисяч боєприпасів «радянських» калібрів: 82, 120, 122, 125 та 152 мм. Ці снаряди виробляють, зокрема, в кооперації з іноземними країнами – Українська правда.

Український танк "Оплот" звільнили від російських компонентів – з початку повномасштабної війни їх у танку замінили українськими – Економічна правда.

Рішення Верховної Ради України про повернення доплат військовим у розмірі 30 тис. грн не влаштовує нікого, тому що прибирає мотивацію для військових, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю Forbes.

Національний банк підсумував зміни, що відбулися у фінансовій системі та економіці України впродовж минулого року, - року безпрецедентних випробувань повномасштабною війною. Про це йдеться в оприлюдненому Річному звіті НБУ.

Станом на 15 травня 2023 року генерація повністю забезпечує споживання, але через обстріли російських загарбників без електропостачання залишається частина споживачів шести областейМіністерство енергетики.

До Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф вже надійшло 61,6 мільярда гривень, з них 25,8 млрд грн - кошти, отримані від примусового вилучення коштів держави-агресора. Ще 35,9 млрд грн - 50% прибутку Національного банку за минулий рік - голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа.

Віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков обговорив відбудову України з представниками ООН, США, Японії, Канади, Швеції, Норвегії, Німеччини, Італії, Іспанії, Данії, Словенії, Ірландії, Швейцарії, Кореї, Бельгії та Нідерландів - пресслужба Мінвідновлення.

Переговори щодо продовження "зернової угоди", які тривали минулого тижня, завершились без конкретних результатів. У разі зупинки «зернового коридору» через місяць зростуть потоки біженців з Африки до ЄС – посол МЗС з особливих доручень Ольга Трофімцева.

У квітні 2023 року ціни на продукти харчування в Україні зросли на 0,3% у порівнянні з березнем цього року – це найнижчий показник від початку повномасштабного вторгнення – директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

Працівники Державного бюро розслідувань заочно повідомили про підозру 23 колишнім правоохоронцям з Маріуполя, які пішли на співпрацю із російськими загарбниками ДБР.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловилася за те, щоби відправною точкою зусиль для припинення російсько-української війни була запропонована Києвом Формула миру. Ця заява співпала у часі з поїздкою топ-представника Китаю до кількох європейських столиць, метою якої Пекін називає "політичне врегулювання конфлікту" в Україні – Reuters.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба незабаром відвідає Африку для просування Формули миру Президента Зеленського та відкриття нових перспектив для країни - оголосив міністр.

Засновник Фундації “Альянс демократій”, колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен заявив, що Україна має виграти війну, оскільки привласнення росією територій створить небезпечний прецедент, яким може скористатися Китай. Про це він сказав, відкриваючи Копенгагенський саміт демократії.

Союзники по НАТО, принаймні їх частина, під час саміту у Вільнюсі могли б надати Україні гарантії безпеки на той час, поки вона готуватиметься до членства в НАТО – Андерс фог Расмуссен.

У адміністрації президента США Джо Байдена підтвердили, що регулярні пакети допомоги Україні у сфері безпеки й оборони з боку Сполучених Штатів виділятимуться надалі, впродовж наступних місяців - координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Робота над формуванням оголошеного Берліном пакета військової допомоги Україні вже розпочалася, щодо деяких видів озброєнь контракти вже укладені. За словами речниці Міністерства оборони ФРН Надін Крюгер, триває виробництво найновітніших систем ППО IRIS-T SLM – в пакеті йдеться про 4 такі системи на додачу до 4 анонсованих раніше.

Партнерам України слід надати ЗСУ необхідну для контрнаступу зброю ще навесні, бо восени погодні умови не сприятимуть успішному наступу, заявив президент Чехії Петр Павел на Копенгагенському саміті демократії. Він не вважає, що в Європі бракує виробничих потужностей ВПК. На його думку, у Центральній і Східній Європі є можливості збільшити виробництво. Ймовірно, є дефіцит робочої сили, але Україна готова її надати, зазначив Павел, пославшись на результати свого нещодавнього візиту у Київ.

Велика Британія надішле в Україну сотні нових ударних далекобійних безпілотників дальнього радіусу дії з дальністю польоту понад 200 кмReuters.

У Великій Британії цього літа розпочнуться навчання українських пілотів. Ще у лютому прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що Велика Британія розробить нову програму навчання українських пілотів, аби підтримати зусилля зі створення в Україні нових військово-повітряних сил відповідно до стандарту НАТО, з літаками F16. Про це йдеться у пресрелізі британського уряду.

Збройні сили Королівства Норвегія протягом 2023 року планують провести тренування приблизно для 3200 українських військових - Генеральний штаб ЗСУ.

Естонські сапери готові виїжджати в Україну, щоб допомогти в розмінуванні територій - голова МВС Естонії Лаурі Ляенеметс.

* * *

  • Лідери країн Великої сімки на саміті в Японії цього тижня планують посилити санкції проти Росії, зокрема в частині енергетики та експорту, які підтримують військове вторгнення в Україну – Reuters.
  • Міністри закордонних справ Китаю та Угорщини Цінь Ган та Петер Сіярто провели «поглиблений обмін думками» щодо України - МЗС КНР.
  • Спецпредставник Китаю Лі Хуей відвідає Україну 16-17 травня для обговорення "політичного врегулювання"– Reuters.
  • Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на військовому летовищі у варшавському аеропорту Окенце повідомив про прибуття в країну перших установок HIMARSPAP.
  • Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу оголосив 15 травня, що він ініціює процедуру, яка дозволить вийти з міжпарламентської асамблеї СНД і стане першим кроком до повного виходу країни з організації – Newsmaker.
  • Чинний глава Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що результати голосування на президентських і парламентських виборах демонструють великий відрив Партії справедливості та розвитку та її кандидата від інших політичних сил. У свою чергу лідер опозиційної Республіканської народної партії та кандидат від об'єднаних сил опозиції Кемаль Киличдароглу заявив, що впевнений у своїй перемозі у другому турі. У першому турі виборів Ердоган набрав 49.51%, а Киличдароглу – 44.85%.
  • У Туреччині на парламентських виборах більшість голосів набирає Республіканський альянс на чолі з Реджепом Тайїпом Ердоганом. Як повідомляє CNN Turk, альянс Ердогана забирає 321 місце у парламенті із 600, Народний альянс Кемаля Киличдароглу може отримати 213 мандатів, Альянс праці та свободи – 66 мандатів.

ВОРОГ

  • путін підписав указ, який дає змогу іноземним громадянам, які уклали в період проведення так званої "СВО" контракти на проходження військової служби у збройних силах рф, отримати російське громадянство у спрощеному порядку.
  • Станом на 15 травня на території рб перебувають близько 2,5 тисячі російських військових, що значно нижче, ніж ще кілька місяців тому (було 10-11 тисяч) – речник ДПСУ Андрій Демченко.
  • Пресслужба Лукашенка оприлюднила його фото у військовому мундирі. Стверджується, що вона зроблена 15 травня перед нарадою з керівництвом армії. Лукашенко шість днів не з'являвся на публіці, що породило чутки про його хворобу. На руці Лукашенка видно пов'язку.
  • Наступного тижня прем'єр-міністр рф мішустін очолить урядову делегацію в Китаї для участі в бізнес-форумі разом з підсанкційними олігархами, оскільки москва розраховує на допомогу Пекіна, щоб витримати економічний тиск через війну в Україні – Bloomberg.
  • Суд у Новосибірську заарештував до 12 липня підозрюваного у підпалі бомбардувальника Су-24 на території Новосибірського авіаційного заводу імені Чкалова. У повідомленні суду йдеться, що Віктора Скоробогатова звинувачують за статтею про підпал "з метою підриву економічної безпеки та обороноздатності росії".
  • Високопосадовцям рф заборонили залишати свої посади під час війни з Україною, - стверджує видання "Важные истории". Зокрема, два глави російських регіонів хотіли піти зі своїх постів, але в адміністрації заборонили їм це робити, пригрозивши кримінальними справами.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-