Битва за Україну. День триста двадцять дев’ятий

Битва за Україну. День триста двадцять дев’ятий

Укрінформ
Гелікоптер, в якому знаходилося вище керівництво МВС України, розбився біля дитячого садка у Броварах. Загинули всі, хто знаходився у гвинтокрилі, мирні мешканці та дитина

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  18 січня 2023 року.

АВАРІЯ ГВИНТОКРИЛА У БРОВАРАХ

Уранці 18 січня в Броварах Київської області поруч із дитячим садком та житловим будинком впав гвинтокрил. Унаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС України  – міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. Що відомо про авіакатастрофу  -дивіться за посиланням. Повідомляється, що керівництво МВС летіло в одну з гарячих точок, де ідуть бойові дії, а саме на Харківщину. На борту гвинтокрила були також заступник керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк, начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький (саме він зробив легендарні фото звільнених з полону захисників "Азовсталі" у Туреччині – ред.). Загинули також командир повітряного судна - інструктор авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Олександр Василенко, пілот авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Костянтин Коваленко, бортовий механік авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах прапорщик служби цивільного захисту Іван Касьянов.

На місці падіння гелікоптера виявлено 14 загиблих, серед них дитина та 9 осіб, які перебували на борту. Травмовано 25 людей (з них 11 дітей), яких госпіталізовано до лікарень (інформація уточнюється). Станом на 15.45 пошуково-рятувальні роботи завершено.

Президент Володимир Зеленський доручив Службі безпеки та іншим уповноваженим органам з'ясувати обставини катастрофи гелікоптера.

Український уряд закликає уникати будь-яких теорій і спекуляцій навколо трагедії у Броварах до закінчення розслідування. Також Кабмін доручив створити спеціальну робочу групу, яка візьме на контроль розслідування аварії гелікоптера.

Служба безпеки розпочала провадження через падіння гелікоптера у Броварах, серед основних версій - порушення правил польоту, технічна несправність і умисні дії. Тим часом речник Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігнат каже, що про причини авіакатастрофи в Броварах говорити рано: «Комісія буде розслідувати причини. Це не буде 1-2 дні, тому що дослідження авіакатастрофи займає певний час. Думаю, буде створена державна комісія, до якої увійдуть різні авіаційні фахівці».

Причини авіакатастрофи у Броварах встановлюються, на місці падіння вертольота працюють слідчо-оперативні групи, на даний час зарано говорити про причини аварії та висувати якісь версії - Мар’яна Рева, речниця Національної поліції. Генпрокуратура доручила Службі безпеки України розслідувати кримінальне провадження за фактом падіння у Броварах літака.

Начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов попросив, щоб люди, які бачили цей проліт гвинтокрила, зверталися до Нацполіції за лінією 102 або до місцевих поліцейських. «Обов’язково приїдемо до вас і запишемо все те, що ви бачили. Це дуже важливо для об’єктивного і всестороннього розслідування», - наголосив Андрій Нєбитов.

У Броварах у ліцеї організували оперативний штаб, в який можуть звернутися всі, хто потребує допомоги - Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

Іноземні посли та дипломатичні представництва в Україні, а також українські політики висловлюють співчуття з приводу загибелі керівництва Міністерства внутрішніх справ в авіакатастрофі у Броварах. Відповідні заяви посли та посольства публікують у соціальних мережах. Співчуття іноземних дипломатів дивитися тут. Українських за посиланням.

ВАЖЛИВО

-   Уряд призначив Ігоря Клименка заступником міністра внутрішніх справ — головою Національної поліції України. І поклав на нього виконання обов’язків міністра внутрішніх справ - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.  Після обговорення з парламентом буде подання на призначення нового керівника відомства.

-   Європарламент офіційно закликав канцлера Німеччини надати Україні танки Leopard 2. Про це йдеться на сайті установи. «За» документ, що містить звернення до влади країни, проголосували 459 парламентарів, «проти» висловилися 93 депутати. Ще 85 – «утрималися».

-   Польща сподівається, що європейські союзники надішлють до 100 бойових танків Україні для підтримки її зусиль з оборони від російського вторгнення - Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вівторок, що веде переговори з союзниками про можливе постачання важких танків Leopard німецького виробництва в Україну, але застеріг, що будь-які заяви повинні робитися «в ногу» з союзниками.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: «російські вимоги до України визнати нові територіальні реалії є неприйнятними та не дозволяють налагодити переговорний процес. Найшвидший шлях досягти стійкого завершення цієї війни, дійти до дипломатії, до переговорів – це посилити Україну на полі бою. Це саме те, що ми робимо».

  1. Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО: «Це переломний момент у війні і необхідність значного збільшення підтримки України. Якщо ми хочемо досягти мирного рішення шляхом переговорів завтра, ми повинні надати більше зброї сьогодні».

  1. Шарль Мішель, президент Європейської Ради: «Те, що росія здійснює зараз в Україні, є стратегією руйнації й терору, але українці чинять мужній спротив, тож ЄС має продовжувати підтримувати Україну, у тому числі – постачати необхідне військове обладнання, включаючи танки».

  1. Санна Марін, прем’єр-міністр Фінляндії: «Я переконана, що вплинути на хід війни в Україні можуть заморожені кошти, яких є багато: російського центробанку, олігархів. Я розумію, що з юридичної точки зору це дуже складно, але нам необхідно знайти спосіб використати ці кошти для підтримки України та її відбудови. Це може вплинути на хід війни більше, ніж вважається, оскільки за цими грошима стоять багато інтересів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження ворога та 3 - по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Окрім того, наші захисники збили ворожий гелікоптер Ка-52 та експериментальний російський розвідувальний БПЛА “Мерлін-ВР” – Генштаб.

-   Кілька груп піхоти російських військ намагалися обійти опорний пункт українських захисників біля Бахмута, але прикордонники втримали наступ ворога і знищили п'ятьох загарбників – Держприкордонслужба.

-   У тимчасово захопленій Михайлівці Запорізької області, де загарбники влаштували у місцевій школі склад боєприпасів, пролунали вибухи - Іван Федоров, міський голова Мелітополя. У бік школи поїхали «швидкі». Інформація щодо загиблих і поранених загарбників уточнюється.

***

-   У Дніпрі залишаються неідентифікованими 12 тіл та фрагментів, знайдених під завалами будинку, в який 14 січня влучила ворожа ракета - Наталя Бабаченко, радник голови Дніпропетровської ОВА.

-   Війська російської федерації впродовж доби, 17 січня, 83 рази атакували Херсонщину, поранені чотири людини – ОВА.

-   російські війська вбили в Україні 459 дітей та ще 909 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент України виступив онлайн на Всесвітньому економічнму форумі у Давосі. На початку онлайн-звернення Учасники Всесвітнього економічного форуму у Давосі на заклик Президента України вшанували хвилиною мовчання жертв авіатрощі у Броварах та всіх загиблих унаслідок російської війни українців.

-   Україна закликала МАГАТЕ застосувати санкції до російського росатому. Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час спільного з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі брифінгу в Києві.

-   Міністр оборони Канади Аніта Ананд перебуває з візитом у Києві. Вона повідомила, що її країна передасть Україні 200 броньованих машин Senator.

-   Україна має три основні пріоритети на найближчу нараду з союзниками у форматі Рамштайн - ППО, зброя для деокупації та надійність оборони - Олексій Резніков, міністр оборони.

-   На Рівненській АЕС почала роботу постійна місія Міжнародного агентства з атомної енергії; іноземні експерти з ядерної безпеки перебуватимуть на станції до завершення в Україні воєнних дій. Команда МАГАТЕ на чолі з генеральним директором агентства Рафаелем Маріано Гроссі прибула на майданчик станції у складі експертів з 13 країн та в супроводі в.о. головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова. Також Міжнародне агентство з атомної енергії відправило експертну місію на Чорнобильській АЕС.

-   Україна домовилася про резервування та фінансування закупівлі додаткових обсягів газу - Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України». Він зазначив, що в результаті цих та попередніх домовленостей маємо: з Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD) домовилися про механізми фінансування закупівлі необхідних Україні додаткових обсягів газу; з нашими західними партнерами - ЄБРР, Норвегією, США, Німеччиною, Францією, Канадою та Великою Британією - про фінансування закупівлі; з провідними нафтогазовими компаніями - про резервування необхідних обсягів.

-   Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що програма повоєнного відновлення України стане найбільшим проєктом відбудови з часів Другої світової війни. За його словами, реалізація проєктів відновлення надасть можливості приватним компаніям на сотні мільярдів доларів.

***

-   З початку дії «зернової ініціативи» з одеських портів вийшли 659 суден, які доставили агропродукцію в країни Азії, Європи та Африки – Мінінфраструктури.

-   У НАК "Нафтогаз України" працюють над швидким вирішенням проблем з дефолтом компанії та розраховують на досягнення домовленостей щодо реструктуризації до кінця січня - Олексій Чернишов, голова правління НАК.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Латвія відправить в Україну зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами і безпілотними - Delfi.

-   У відповідь на російську ракетну атаку у Дніпрі Європарламент закликав Єврокомісію та Раду ЄС посилити санкції проти росії та надати Україні більше зброї, яка є необхідною, щоб зупинити російську терористичну державу.

-   Сполучені Штати залучили для поставок в Україну запаси снарядів калібру 155мм зі своїх складів на території Ізраїлю, які призначалися для забезпечення бойових дій у регіоні Близького Сходу – NYT.

-   Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що його країна не може підтримати вторгнення росії в Україну й визнає Крим і Донбас українськими територіями - Bloomberg.

-   В Австрії запустили так звану народну ініціативу (Volksbegehren) з метою визнання росії терористичною державою. У тексті народної ініціативи міститься заклик до австрійських парламентаріїв створити законодавчі основи для визнання держав «терористичними» та визначити пов’язані з цим юридичні наслідки, а також «проголосити росію «терористичною державою».

-   Адміністрація США готує для оголошення новий пакет оборонної допомоги Україні, що може статися ближчими днями, до кінця нинішнього тижня - Джон Кірбі, радник з питань стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому. Він не відповів, чи включатиме новий пакет танки для українців, зауваживши, що «не хотів би випереджати речі, про які ще не оголосили» офіційно.

-   У Давосі презентували поглиблену акселераційну програму Impact Business, за якою підтримку отримають 25 українських підприємств, що прагнуть зробити свій внесок у післявоєнне відновлення України - Міністерство цифрової трансформації України. Метою програми є інтеграція технологічних рішень для сприяння економіці соціального впливу та бізнесу з соціальним впливом у післявоєнній Україні, що може принести додаткові 250 мільйонів доларів США до ВВП України протягом наступних 5 років.

-   Постійний представник України при ООН закликав членів Ради Безпеки повернутися до практики обговорення питань прав людини в РБ й організувати «в найближчі місяці, якщо не тижні», повноцінне засідання Ради для розгляду наслідків російської воєнної агресії та ситуації з правами людини в Україні.

-   У четвер в Естонії відбудеться зустріч міністрів оборони країн, які підтримують Україну, де обговорюватимуть надання подальшої військової допомоги країні, що бореться з російською агресією - ERR. У зустрічі крім міністра оборони Естонії Ханно Певкура візьмуть участь глава міноборони Великої Британії Бен Воллес і міністри оборони Польщі, Латвії та Литви. Остаточне підтвердження участі у зустрічі очікується ще від десяти країн, запрошення надіслано представникам Франції, Німеччини, Іспанії, Словаччини, Канади, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Італії та Чехії.

-   Начальники штабів та керівники збройних сил країн Північноатлантичного Альянсу 18-19 січня проведуть зустріч в Брюсселі в рамках першого у цьому році засідання Військового комітету НАТО, під час якої, зокрема, розглянуть розвиток ситуації в Україні та продовження допомоги у її боротьбі проти російської агресії.

-   Уряд Литви на своєму засіданні ухвалив рішення про денонсацію (розвірвання – ред.) угоди з урядом республіки білорусь про основні принципи транскордонного співробітництва - МВС Литви. 

ВОРОГ

-   путін раптово заявив, що у блокаді Ленінграда під час Другої світової брали участь представники "багатьох європейських країн", при цьому не сказав про представників яких саме європейських країн йде мова – ЗМІ.

-   Міністр закордонних справ рф лавров заявив, що про план мирного врегулювання війни росії проти України, який запропонував президент Володимир Зеленський, "не може бути й мови". У МЗС України відреагували на заяву лаврова і сказали, що москві доведеться виконувати формулу миру, яку запропонував Зеленський, і що заяви росіян є свідченням того, що окупанти незацікавлені у мирі. 

-   У росії готуються до нової хвилі мобілізації: в армію закликатимуть мешканців центральних регіонів, зокрема москви – розвідка.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-