Авіатроща в Броварах: що відомо на цей час?

Авіатроща в Броварах: що відомо на цей час?

Укрінформ
Уранці 18 січня в Броварах Київської області поруч із дитячим садком та житловим будинком впав гвинтокрил

Станом на 15:00 відомо про 14 загиблих, зокрема одну дитину. 25 осіб, серед яких — 11 неповнолітніх, дістали поранення. На місці працюють всі оперативні служби, потерпілим потерпілим надається уся необхідна допомога.

Унаслідок авіакатастрофи в Броварах загинуло керівництво МВС України  – міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович.

«Керівництво МВС летіло на гвинтокрилі у відрядження в одну з «гарячих» точок. На борту було 9 людей, всі вони загинули. Інші 9 загиблих — діти та дорослі, що знаходилися у дитсадку», - повідомив заступник керівника ОП Тимошенко.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на авіакатастрофу: «Сьогодні в Броварах Київської області сталася жахлива трагедія. Розбився гелікоптер ДСНС, на місці падіння виникла пожежа. Станом на цю хвилину 15 людей загинули. Точне число жертв трагедії наразі встановлюється. Серед них міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, їхні помічники, екіпаж гвинтокрила. Мої співчуття всім рідним і близьким загиблих! Денис, Євген, Юрій, команда МВС... справжні патріоти України. Світла памʼять! Світла памʼять усім, чиї життя забрав цей чорний ранок!»

Попередня версія авіатрощі

За попередньою версією вертоліт здійснював політ на малій висоті при поганій видимості через туман.

Офіційна ж версія катастрофи наразі невідома.

«Чи була це диверсія, несправність техніки, порушення правил безпеки польотів, ми скоро дізнаємося», - заявив радник глави МВС Антон Геращенко.

Тим часом речник Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната каже, що про причини авіакатастрофи в Броварах говорити рано: «Комісія буде розслідувати причини. Це не буде 1-2 дні, тому що дослідження авіакатастрофи займає певний час. Думаю, буде створена державна комісія, до якої увійдуть різні авіаційні фахівці. Вони дослідять причини того, що відбулося, та які фактори впливали на те, що вертоліт впав».

Авіакатастрофа у Броварах / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

Водночас генпрокуратура розглядає всі можливі версії аварії вертольота.

«Зараз на місці трагедії працюють слідчі та експерти. Проводяться невідкладні слідчі дії. Наразі ми розглядаємо всі можливі версії аварії вертольота. Досудове розслідування доручено слідчим СБУ», - повідомив – генеральний прокурор Андрій Костін.

Журналіст Олег Єльцов: «Попередньо існує припущення, що в тумані пілоти не побачили наближення до багатоповерхівки, зробили крутий маневр, аби уникнути зіткнення й втратили керування. Є припущення, що попереджувальні маячки для повітряних суден, встановлені на даху, не працювали через планові відключення електроенергії. Про те саме місяцем раніше говорили стосовно ревунів-оповіщувачів про повітряну тривогу, які могли не спрацювати у разі відключення централізованого живлення. Планувалося навіть організувати сповіщення силами патрульної поліції з гучномовців поліцейських автівок. Чому на критично важливому обладнанні за рік війни не спромоглися встановити джерела безперебійного живлення – слід спитати у відповідальних служб. Хто за них відповідає – Цивільна оборона, підпорядкована Кабміну чи ДСНС, підпорядкована загиблому міністру внутрішніх справ, напевно дізнаємося згодом».

Що кажуть очевидці трагедії

Мешканець Броварів про останні хвилини перед авіакатастрофою: «Вертоліт зробив три кола над «Форою» (магазин - ред.), полетів в центр, почав різко знижаться, ударився, загорівся і все».  

Вихователька дитячого садка у Броварах, куди впав гвинтокрил, розповіла, що якраз приймала дітей, коли побачила заграву: «Спочатку гуділо, наче щось летить. А тоді почули вибух. Всі лягли, евакуювалися до укриття швиденько. Ми встигли прийняти четверо діток, і одразу батьки їх забрали».

Впав французький гвинтокрил

Юрій Ігнат також розповів, що сталося падіння гелікоптера Super Puma, які передавали французькі партнери.

«Гвинтокрили Super Puma були передані Україні у 2018 році. Тоді в рамках угоди загальною вартістю на €551 млн наша країна мала отримати 21 вертоліт цього типу, а також десять H145 та 24 типу H125. Ці літальні апарати мають усі представництва силових структур України. Це і прикордонники, і ДСНС, і МВС, і Національна гвардія. Без авіації сьогодні обійтися важко, – зазначив Ігнат.

Речник Повітряних Сил ЗСУ додає, що гелікоптери іноземного виробництва були призначені для ДСНС, Міністерства внутрішніх справ. У цих відомствах їх опановували та займалися спеціальними завданнями. Зокрема, усі служби  МВС отримали понад 16 одиниць гелікоптер Н-225 Super Puma.

Відомості про Super Puma

Eurocopter EC225 Super Puma (віднедавна Airbus Helicopters H225) є далекомагістральним пасажирським вертольотом, розробленим компанією Airbus Helicopters як наступне покоління цивільного сімейства гелікоптера Super Puma. Виробником та постачальником гвинтокрилів Н-225 Super Pum є Франція.

Н-225 Super Puma здатен перевозити до 24 пасажирів, не враховуючи двох пілотів  та одного бортпровідника.

Цивільний H225 має військовий аналог, який спочатку позначався як Eurocopter EC725. В 2015 році його перейменовано на H225M, відповідно до програми ребрендингу Airbus Helicopters.

Технічні характеристики:

Екіпаж – два пілоти.

Пасажиромісткість – до 24 пасажирів.

Довжина: 19,5 м.

Висота: 4,97 м.

Вага порожнього гвинтокрила: 5256 кг.

Силова установка: 2 × турбовальний Turbomeca Makila 2A1 ( 1776 кВт)

Крейсерська швидкість: 260,5 км/год.

Бойовий радіус: 857 км.

Перегінна дальність: 985 км.

Швидкопідйомність: 8,7 м/с.

Вартість гелікоптера станом на 2021 рік – €12 950 813.

Авіатроща в Броварах / Фото: Алла Шершень. Укрінформ

Реакція українських політиків на загибель керівництва МВС

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: «Трагедія у Броварах. Внаслідок падіння гелікоптера щонайменше 18 загиблих. Серед них міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його заступник Євгеній Єнін, держсекретар міністерства Юрій Лубкович. Велика втрата для урядової команди та всієї держави»

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук: «У це неможливо повірити…Жахлива трагедія. Величезна втрата. Втрата для рідних та України. Особиста втрата… Денис Монастирський… друже… Це несправедливо. Щирі співчуття близьким.»

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак: «…Справжні патріоти, люди честі. Денисе, ти був одним із тих, хто ще більше проявився після 24 лютого. Був тут з першої хвилини, працював нон-стоп. Справжній, надійний, інтелігентний, ти багато зробив для нашої перемоги. Співчуваю близьким загиблих, співчуваю батькам дітей. Все це дуже боляче».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Серед війни та щоденного болю втрат ми отримали ще й таку жахливу катастрофу далеко від фронту. Мої найглибші співчуття рідним та близьким усіх загиблих на борту гвинтокрила та в дитячому садку. Смерть друзів та дітей – це завжди особливо страшно і болісно. Бажаю якнайшвидшого одужання пораненим у цей жахливий ранок».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко: «Йдуть найкращі. Неможливо в це повірити. Денис Монастирський був одним з найкращих, найефективніших міністрів. Його внесок в нашу боротьбу та майбутню перемогу важко переоцінити. Ми назавжди будемо вдячні йому також за те, що і до війни і під час він дбав про збереження культурної спадщини та дуже нам в цьому допомагав. Світла пам’ять всім загиблим у цій жахливій авіакатастрофі».

Секретар РНБО Олексій Данілов:  «Трагічний ранок, ще один чорний день цієї війни… вісімнадцять загиблих, серед них троє дітей! Страшна звістка для всієї країни. З-поміж загиблих – мої колеги … Денис Монастирський, Євген Єнін, Юрій Лубкович… Глибокі співчуття рідним і близьким».

Голова фракції Слуга народу Давид Арахамія: «Денис Монастирський, Женя Єнін, Юра Лубкович більше не з нами… Ніяк не можу в це повірити. Чесні, відповідальні, порядні люди. Віддані своїй роботі. Ті, хто ніколи не зрадить. З перших годин війни в строю. Це величезна втрата для команди і для України. Щирі співчуття і вічна пам’ять родинам усіх, хто постраждав у цій страшній, несправедливій трагедії».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас: «Загинув Денис Монастирський, друг, колега, з яким працювали разом над тим, щоби зробити Україну кращою.Чому так ? Не вірю!!! Денис, Eugene Enin — справжні патріоти , які боролися 24/7. Спочивайте з миром. Від себе і від всіх колег з Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності: близькі та родичі всіх загиблих, прийміть щирі співчуття у зв’язку з вашою важкою втратою».

Голова Комітету з питань здоров'я нації ВРУ Михайло Радуцький: «Сьогодні зранку сталася трагедія. Внаслідок авіакатастрофи загинуло щонайменше 18 людей, в тому числі голова МВС Денис Монастирський. Величезна втрата для рідних загиблих. Величезна втрата для держави... Особисто знав Дениса Анатолійовича: як колегу по фракції у Верховній Раді, а потім – як міністра. Денис Анатольович був справжнім патріотом своєї держави, професіоналом з великої літери, який працював, як то кажуть, по 25 годин на добу. Система МВС при ньому максимально прозоро, надійно і злагоджено, рятуючи і захищаючи українців. Країна втратила велику людину та одного з найкращих міністрів. Мої глибокі співчуття рідним та близьким Дениса Анатолійовича, та всім родинам загиблих в цій жахливій авіакатастрофі».

Реакція світових лідерів на катастрофу

Глава Європейської ради Шарль Мішель: «Ми приєднуємося до скорботи після трагічної аварії гелікоптера в Броварах. Міністр Денис Монастирський був великим другом ЄС. Ми висловлюємо наші найглибші співчуття родинам загиблих, президенту Володимиру Зеленському, прем'єр-міністру Денису Шмигалю та народу України».

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн: «Трагедія вражає серце охопленої війною України. Висловлюю щирі співчуття родинам загиблих, і всій країні після аварії вертольота під Броварами. Сумуємо разом з вами».

Посол США  в Україні Бріджит Брінк: «Приголомшена і засмучена жахливою новиною з Броварів. Мої глибокі співчуття близьким міністра Монастирського, першого заступника Єніна, а також усіх загиблих і постраждалих у катастрофі цього ранку. Наші серця - з громадою Броварів та нашими друзями й партнерами із МВС».

Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс: «Шокована трагічною загибеллю керівництва МВС України та мирних жителів. Я добре знала і міністра Монастирського, і його першого заступника Єніна. Мої щирі співчуття їхнім сім'ям та нашим партнерам в уряді України у зв'язку з цією втратою».

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас: «З жахом дізнався про смерть міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського та його заступника Євгена Єніна. Вони були чудовими партнерами зі співпраці та друзями. Мої глибокі співчуття рідним та близьким».

Президент Польщі Анджей Дуда: «З глибоким сумом я отримав звістку про катастрофу вертольота у Броварах під Києвом, внаслідок якої загинули кілька людей, зокрема високопосадовці МВС України. Мої думки з сім'ями та близькими жертв».

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас: «Щойно почула про аварія гелікоптера. Найглибші співчуття українському народу та родинам загиблих. Естонія сумує разом із вами. Ще одне трагічне нагадування про неймовірно високу ціну, яку сплачує Україна під час боротьби за свободу проти росії»

Посол Німеччинив Україні Анка Фельдгузен: «Приголомшена новиною про те, що міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський і наш друг Євген Єнін, його перший заступник, загинули в аварії гвинтокрила. Серед загиблих і потерпілих інші співробітники МВС, а також діти. Мої глибокі співчуття родинам жертв і колегам з МВС».

ДОВІДКА

Денис Монастирський

Міністр внутрішніх справ. Закінчив юридичний факультет Хмельницького університету управління та права. Викладав у Хмельницькому університеті управління та права, був юристом у компанії «Hillmont Partners», працював у «Global Ties KC», обіймав посаду юриста в компанії ТОВ «Лігал Консалтинг».

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Слуга народу” номером 19 у списку як безпартійний, був головою Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

16 липня 2021 року Верховна Рада призначила главу правоохоронного парламентського комітету Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ.

Народився 12 червня 1980, м. Хмельницький

Був одружений. Батько двох синів.

Євген Єнін

Перший заступник міністра внутрішніх справ України з 6 вересня 2021 року.

Український дипломат і правник. Член Комісії при Президентові України з питань громадянства. Агент України у справах України проти РФ у міжнародних судах. Обіймав посаду заступника Міністра закордонних справ України з 15 квітня 2020 року по 6 вересня 2021 року, посаду заступника Генерального прокурора України з 2016 по 2019 роки, а також працював радником-посланником Посольства України в Італії (2012—2016).

Народився 19 листопада 1980 року у Дніпрі. Закінчив з відзнакою Національну академію Служби безпеки України  та Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі і отримав кваліфікацію юрист-міжнародник.

Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня та орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Був одружений, батько двоє дітей.

Юрій Лубкович

Народився 31 травня 1989 року у місті Тернопіль. У 2010 році закінчив Erasmus University Rotterdam за спеціальністю «Бізнес», у цьому ж році отримав ступінь бакалавра з менеджменту у Тернопільському національному економічному університеті. У 2011 здобув ступінь магістра з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності у Тернопільському національному економічному університеті.

Протягом 10 років займав посади державної служби. Мав досвід роботи на керівних посадах в обласній державній адміністрації, Секретаріаті Кабінету Міністрів України та Апараті Верховної Ради України. Проходив спеціальні навчальні курси державних управлінців в Секретаріаті Уряду Канади та Наньянському Технологічному університеті Сінгапуру.

У листопада 2021 року був призначений  державним секретарем Міністерства внутрішніх справ України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-