Як зараз виглядають місця розміщення “ядерки” у білорусі?

Як зараз виглядають місця розміщення “ядерки” у білорусі?

Укрінформ
До середини дев’яностих на білоруській території було понад 30 локацій, де розміщували ядерну зброю. Нині більшість із них зруйновані й розграбовані

Ядерний шантаж триває. Цього разу відповідні погрози озвучив самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко, який 31 березня у своєму зверненні до народу заговорив про можливість розміщення російської тактичної ядерної зброї на території рб.

Крім того, він нагадав про відповідну домовленість з очільником кремля: “Ядерна зброя в білорусі змусить усіх заокеанських яструбів та їхніх сателітів рахуватися з нами, якщо іншої мови не розуміють. Ми (разом з путіним, – Ред.) ні перед чим не зупинимося, захищаючи свої країни, свої держави і свої народи”.

Щодо можливостей розміщення в білорусі цієї зброї, то, якщо вірити словам лукашенка, інфраструктура для цього вже готується: “Тиждень тому я дав розпорядження військовим негайно, негайно відновити майданчики, на яких були розміщені комплекси “Тополь-М” з ядерними боєголовками. Це надскладні в інженерному й технічному планах споруди...”.

Про які майданчики йдеться?

За інформацією моніторингового ресурсу “Беларускі Гаюн” до 1996 року на території білорусі було понад 30 локацій, де розміщували ядерну зброю. Зокрема, мобільні ракетні комплекси стратегічного значення “Тополь-М”, про які згадував лукашенко, дислокувалися на території ракетних полків:

  • 346-го – Постави;

  • 170-го – Мінойти;

  • 376-го – Гезгали;

  • 403-го – Ружани;

  • 56-го – Засимовичі;

  • 306-го – Слуцьк;

  • 369-го – Житковичі;

  • 396-го – Мишанка;

  • 404-го – Гомель.

Інше питання – в якому стані ці майданчики? Відповідь: більшість із них зруйновані й розграбовані. Про це пише видання Motolko.help, власний переклад статті якого наводить Укрінформ.

Відлуння холодної війни»: як зараз виглядають місця розміщення ЯЗ на території білорусі?

Увечері 25 березня 2023 року володимир путін заявив, що до 1 липня росія збудує в білорусі сховище для тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). Тоді ж на запитання про передачу білорусі ядерної зброї путін сказав, що росія не передає ЯЗ, а «збирається робити те саме, що США зі своїми союзниками».

У зв'язку з цим ми вирішили згадати, де за часів СРСР базувалася ядерна зброя на території білорусі та подивитися, як зараз виглядають військові об'єкти часів холодної війни.

Почнемо з того, що у 1960-х у білорусі базувалися чотири ракетні дивізії: у Пружанах, Поставах, Мозирі та Ліді, на озброєнні яких були ракети Р-12, Р-14 та РСД-10 мобільного та шахтного базування. Деякі сили цих дивізій були розміщені також у Сморгонському, Дзержинському, Дятловському та Слонімському районах.

Підготовка до запуску ракети Р-12
Підготовка до запуску ракети Р-12

Згідно з відкритими джерелами, на момент розпаду СРСР білорусь була восьмою країною у світі за запасами ядерної зброї, а загальна кількість боєзарядів становила 1120:

  • 125 – у військах ППО;

  • 270 – у сухопутних військах;

  • 575 – у дальній авіації;

  • 150 – в авіації ВМФ.

Крім того, на території білорусі знаходилися два шахтні пускові комплекси. Перший засекречений об'єкт базувався у Поставському районі та був оснащений ракетами Р-12УШахтна пускова установка «Двіна». Другий знаходився недалеко від Сморгоні і був оснащений ракетами Р-14У Шахтна пускова установка «Чусова». Проте ядерні боєголовки розташовувалися не тільки в шахтних пускових установках (ШПУ), лише у 1960-1996 рр. у білорусі було не менше 33-х локацій, де знаходилася ядерна зброя.

Карта розміщення підрозділів та формувань ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) на території БРСР (1960—1996 рр.)
Карта розміщення підрозділів та формувань ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) на території БРСР (1960—1996 рр.)

Історія розміщення радянської ядерної зброї в білорусі добігла кінця лише 1996 року згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, а точніше 27 листопада 1996 року, коли із залізничної станції Яцуки, що неподалік Ліди, під марш «Прощання слов'янки» до росії було відправлено останній ешелон з міжконтинентальними балістичними ракетами РС-12М «Тополь». 

В обмін на це Великобританія, росія та США надали білорусі гарантії безпеки, закріплені у Будапештському меморандумі. До речі, лукашенко на церемонію вивезення ядерної зброї із білорусі не приїхав, але на архівних кадрах можна побачити молодого Віктора Шеймана.

То як зараз виглядають об'єкти холодної війни?

Шахтна пускова установка «Двіна»

Одна з двох шахтних пускових установок ЯЗ на території БРСР знаходилася на території 346-го ракетного полку 32-ї ракетної дивізії РВСП у районі села Курсевичі (Поставський район, Вітебської області).

Цей комплекс став на бойове чергування 12 грудня 1964 року. Там були чотири ракетні шахти, кожна з яких складалася із зовнішнього бетонного циліндра (стовбур шахти) завглибшки 30 метрів і завширшки 7 метрів.

Одна із затоплених пускових шахт ШПУ «Двіна» / Onliner
Одна із затоплених пускових шахт ШПУ «Двіна» / Onliner

Саме в таких шахтах колись знаходилися радянські одноступеневі балістичні ракети Р-12.

Одна з шахт ШПУ «Двіна» / meridian28
Одна з шахт ШПУ «Двіна» / meridian28

Як і майже всі об'єкти у сьогоднішньому огляді, цей комплекс давно розграбований і затоплений, а обладнання та металеві деталі зрізані.

Коридори командного пункту ШПУ «Двіна» / meridian28
Коридори командного пункту ШПУ «Двіна» / meridian28

Шахтна пускова установка «Чусова»

Це вже 428-й ракетний полк 32-ї ракетної дивізії РВСП. Знаходився комплекс біля села Слабсни (Сморгонський район, Гродненська область). Там було три шахтні пускові установки з ракетами 8К65У ракетного комплексу Р-14У, який надійшов на озброєння СРСР у 1964 році.

Шахтна пускова установка «Чусова» на супутникових знімках
Шахтна пускова установка «Чусова» на супутникових знімках

На відміну від ШПУ "Двіна" цей комплекс зберігся трохи краще. Наприклад, там є захисні кришки шахт, які відкривалися за допомогою домкратів та рейкової напрямної системи.

Кришка однієї з шахт ШПУ «Чусова» / meridian28
Кришка однієї з шахт ШПУ «Чусова» / meridian28

Також на території комплексу зберігся зал для газових балонів з азотом та киснем та барабан тросового приводу з редуктором механізму відкриття захисного пристрою ШПУ.

Балони з киснем і азотом, що збереглися / meridian28
Балони з киснем і азотом, що збереглися / meridian28

Пристрій для відкриття кришки шахти / meridian28
Пристрій для відкриття кришки шахти / meridian28

56-й полк РВСП

Знаходився він у районі села Шерешево (Пружанський район, Брестська область). Раніше там були укриття, стартові майданчики, сховища, командні пункти, вузли зв'язку та адміністративні будівлі, побудовані у 1960-х.

56-й полк РВСП на супутникових знімках
56-й полк РВСП на супутникових знімках

На бойове чергування цей полк заступив 1 січня 1962 року у складі двох дивізіонів, у кожному з яких були по 4 пускові установки вже згаданих ракет Р-12. Одночасно зі створенням полку було сформовано і ремонтно-технічну базу для зберігання та обслуговування ядерних боєголовок.

Штаб 56-го полку РВСП / meridian28
Штаб 56-го полку РВСП / meridian28

Зараз із військового містечка зберігся лише штаб – невелика двоповерхова цегляна будівля. Поруч із нею – кільцеподібне сховище, яке призначалося для протихімічного та радіаційного укриття.

Сховище 56-го полку РВСП / meridian28
Сховище 56-го полку РВСП / meridian28

Збереглися також самі пускові майданчики з металевою основою, на яку встановлювався та закріплювався стартовий стіл ракети Р-12.

Пусковий майданчик для ракет Р-12 / meridian28
Пусковий майданчик для ракет Р-12 / meridian28

403-й полк РВСП

Цей ракетний полк також мав на озброєнні балістичні ракети середньої дальності Р-12 ракетного комплексу 8К63. Знаходився він у смт Ружани (Пружанський район, Брестська область), а точніше в лісах на південний захід від Ружан.

403-й полк РВСП
403-й полк РВСП

На території бойової зони полку стояла ремонтно-технічна база – сховище ядерних боєголовок балістичних ракет, де частина об'єктів збереглася, а от житлову зону повністю знесено.

Вціліла і металева основа, на яку встановлювався та закріплювався стартовий стіл ракети Р-12, вмурована у бетонне покриття.

Центральна база зберігання ядерної зброї "Гомель-30"

Для білорусі це унікальний об'єкт, своєрідний головний склад ядерної зброї у БРСР. А всього до 1990 року в СРСР та його сателітах налічувалося понад 20 центральних баз зберігання ЯЗ. білоруська знаходилася в Гомельській області, неподалік с.Володарськ. До речі, сьогодні ЦБЗ ЯЗ межує з жіночою ВК-24.

Центральна база зберігання ядерної зброї «Гомель-30» на супутникових знімках
Центральна база зберігання ядерної зброї «Гомель-30» на супутникових знімках

Її будівництво, як і багатьох інших об'єктів ЯЗ на території білорусі, розпочалося у 1960-х роках. ЦБЗ є величезним комплексом споруд, який включав насамперед периметр технічної зони, де знаходилися сховища ЯЗ, залізнична станція, автопарк і військове містечко.

Кожне сховище ЦБЗ було ізольоване одне від одного, і в них зберігалися ядерні боєприпаси 6 видів:

  • ЯБП ВПС – авіаційні бомби та бойові частини крилатих ракет авіаційного базування;

  • ЯБП РВіА СВ – бойові частини тактичних та оперативно-тактичних ракет та артилерійські снаряди;

  • ЯБП РВСП – бойові частини та бойові блоки ракет;

  • ЯБП ВМФ — бойові частини та бойові блоки ракет морського базування та берегових ракетних комплексів, бойові частини протикорабельних та протичовнових ракет, бойові зарядні відділення та бойові частини торпед та ракет-торпед, якірні та донні міни, артилерійські снаряди берегової артилерії, глибинні бомби і “пірнаючі” авіаційні бомби;

  • ЯБП ППО – бойові частини ракет ППО;

  • ЯБП інженерних військ – стаціонарні та переносні інженерні міни.

Головний зал сховища / meridian28
Головний зал сховища / meridian28

У свою чергу, кожне сховище можна умовно поділити на три частини: центральний зал для робіт з частинами ядерних боєприпасів, технічні допоміжні приміщення життєзабезпечення комплексу та безпосередньо зали зберігання.

З головним залом межують 8 відсіків для зберігання ЯЗ, в кожний з яких ведуть рейки для візка вантажопідйомністю до 10 тонн.

Візок для перевезення ЯЗ
Візок для перевезення ЯЗ

Цікаво також, що по діагоналі до відсіків передбачені розворотні кола, які дозволяють повернути візок до необхідного відсіку.

Відсіки для зберігання ЯЗ, розворотне коло та візок на рейках / meridian28
Відсіки для зберігання ЯЗ, розворотне коло та візок на рейках / meridian28
Гермодвері ЦСБ ЯЗ / meridian28
Гермодвері ЦСБ ЯЗ / meridian28

На відміну від інших споруд холодної війни, цей комплекс, принаймні станом на 2014-15 рр., був у значно кращому стані. Як мінімум не можна сказати, що на той момент він був повністю розграбований – чимало обладнання була на своєму місці. Проте невідомо, в якому вони робочому стані були вже тоді, не кажучи про нинішній їх стан.

Приміщення ЦСБ ЯЗ «Гомель-30»
Приміщення ЦСБ ЯЗ «Гомель-30»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-