Європа перебуває в стані підвищеної готовності після ймовірних диверсій з боку РФ - The Guardian

Європа перебуває в стані підвищеної готовності після ймовірних диверсій з боку РФ - The Guardian

Укрінформ
Служби безпеки по всій Європі перебувають у стані підвищеної готовності після низки підпалів і атак на інфраструктуру в країнах Балтії, Німеччини та Великій Британії.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Слідчі вже заявляли про можливу причетність Росії до підпалу в східному Лондоні, пожежі ТЦ у Польщі, спроби блокування в Баварії в Німеччині та антисемітських графіті в Парижі. Хоча немає жодних доказів того, що будь-які з цих інцидентів були скоординовані, служби безпеки вважають, що це може бути частиною спроби РФ дестабілізувати Захід, який підтримує Україну.

Занепокоєння тим, що гібридні атаки можуть бути справою рук Росії, настільки зростає, що це питання було порушене на саміті міністрів закордонних справ і оборони в Брюсселі цього тижня. Один з міністрів, який попросив не називати його імені, сказав, що вони глибоко стурбовані «саботажем, організованим, профінансованим і здійсненим російськими маріонетками».

Минулого тижня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що польська влада заарештувала дев'ятьох осіб у зв'язку з актами саботажу, ймовірно, вчиненими за наказом російських служб. Він заявив, що ці злочини включають «побиття, підпал і спробу підпалу», а слідчі з'ясовують, чи причетна Росія до пожежі в торговому центрі у Варшаві.

У вівторок міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що його країна вже стала жертвою російських диверсій.

«Вони проводили подібні операції в Естонії. Вони найняли 10 осіб для нападу на автомобіль міністра внутрішніх справ та автомобіль журналіста. Це нормальна поведінка Росії. Нам прикро про це говорити, але ми повинні розуміти, що Росія стає все більш і більш агресивною по відношенню до європейських країн, а також країн НАТО", - сказав він.

У Франції слідчі розглядають можливість того, що графіті, намальовані на паризькому меморіалі Голокосту минулого тижня, були замовлені російськими спецслужбами.

Європейські чиновники побоюються, що ці напади йдуть на додаток до вже поширюваної дезінформаційної кампанії РФ.

У вівторок у Брюсселі міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що Росія «намагається залякати» країни НАТО.

«Так, ми вразливі. У нас є життєво важлива інфраструктура. У нас є інфраструктура морського дна, у нас є електропостачання, водопостачання, ми вразливі до кібератак. Ми бачимо зараз у кількох європейських країнах, що Росія намагається дестабілізувати нас, а також залякати», - сказала вона.

Читайте також: Вандали розмалювали Український дім у Варшаві, підозрюють російську провокацію

Як повідомляв Укрінформ, розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їх думку, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на підрив міжнародної підтримки військових зусиль України.

Фото: LESZEK SZYMANSKI/PAP/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-