Дослідники відзначають зростання кількості людей з розладом дефіциту уваги

Дослідники відзначають зростання кількості людей з розладом дефіциту уваги

Укрінформ
Діагноз «розлад дефіциту уваги та гіперактивності» (РДУГ) стає дедалі більшою проблемою у сфері охорони здоров'я у США.

Про це ідеться у дослідженні Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), передає Укрінформ.

За даними дослідників, у 2022 році приблизно кожній девʼятій дитині в США (близько 7 млн осіб), було поставлено діагноз РДУГ. Це приблизно на 1 млн дітей більше, ніж у 2016 році.

На думку авторів, це може свідчити про кращу обізнаність суспільства про цей розлад, або ж може бути наслідком проблем розвитку дітей після пандемії COVID-19.

«Пов'язані з пандемією стресові фактори, такі як хвороба і смерть у сім'ї та спільноті, зміни в роботі батьків і навчанні дітей, зниження рівня соціальної взаємодії та збільшення страху й невпевненості, є факторами, які можуть посилити симптоми неуважності, імпульсивності й гіперактивності», - ідеться в дослідженні.

У CDC також зауважили, що раніше хлопчикам діагностували РДУГ значно частіше, ніж дівчаткам. Однак, проаналізувавши заявки на рецептурні ліки з 2016 по 2021 рік, дослідники виявили збільшення кількості дівчат віком від 10 до 19 років, яким прописано відповідне лікування.

Читайте також: В Україні зареєстровані 23 тисячі пацієнтів з ПТСР - Ляшко

Водночас дослідження показало, що з невідомих причин рівень діагностики РДУГ залишається нижчим серед дітей азійського та латиноамериканського походження.

Розлад дефіциту уваги та гіперактивності проявляється такими симптомами, як труднощі концентрації уваги, гіперактивність і погано керована імпульсивність. Вважається, що на РДУГ страждає близько 5% дорослого населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-