Верховний суд ПАР позбавив експрезидента права балотуватися до парламенту

Верховний суд ПАР позбавив експрезидента права балотуватися до парламенту

Укрінформ
Колишньому президенту Південної Африки Джейкобу Зумі заборонили балотуватися до парламенту на виборах цього місяця. Такий вердикт виніс сьогодні Конституційний суд країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

Конституційний суд визнав, що 15-місячний термін ув’язнення Зуми за неповагу до суду у 2021 році позбавив його права балотуватися на виборах, що відбудуться 29 травня, оскільки конституція ПАР забороняє будь-кому, хто отримав 12 місяців ув’язнення або більше, претендувати на місце у парламенті.

"Зума був визнаний винним у скоєнні злочину та засуджений до понад 12 місяців позбавлення волі, і, відповідно, не має права бути членом та не має права балотуватися на виборах до Національної асамблеї", - йдеться у постанові суду.

Виборча комісія ПАР спочатку дискваліфікувала Зуму у березні, але через місяць суд скасував цю дискваліфікацію, заявивши, що відповідний розділ Конституції застосовується лише до людей, які мали можливість оскаржити свої вироки, чого не було у випадку Зуми. Тоді виборча комісія передала справу до Конституційного суду.

Читайте також: Єрмак обговорив із радником Президента ПАР підготовку до Глобального саміту миру

Раніше повідомлялося, що навіть якщо Зума буде дискваліфікований та не зможе балотуватися до парламенту, його обличчя все одно з’явиться в бюлетенях, оскільки він є зареєстрованим лідером партії MK.

У 2021 році ув’язнення Зуми спровокувало заворушення в провінції Квазулу-Наталь, під час яких загинуло понад 300 людей та які переросли у масові пограбування.

Як відомо, Джейкоб Зума був президентом ПАР з 2009 до 2018 роки.

Фото: Independent Newspaper

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-