У Росії повінь затопила уранові свердловини, заражена вода могла потрапити у річку - ЗМІ

У Росії повінь затопила уранові свердловини, заражена вода могла потрапити у річку - ЗМІ

Відео
Укрінформ
У Курганській області РФ паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища «Добровільне», заражена ураном вода могла потрапити в річку Тобол.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, регіональна екологічна організація «Фонд громадського контролю за станом довкілля і благополуччям населення» напередодні опублікувала відео, на якому видно, що весь простір між селами Труд і Знаніє та Звіриноголовське, де розташоване родовище, затоплено водою.

За словами екологів, повінь змила в Тобол радіоактивний бруд, який накопичувався роками від підземних вод, що розтікалися зі старих свердловин, а під водою могла опинитися стара свердловина, яка «протікає 35 років», нові ж пробурені вище, і вода до них іще не дісталася.

Експерт Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський заявив, що під час затоплення свердловин з водою в Тобол потрапляють розчинні солі урану, що згодом призведе до підвищення їх вмісту у річці і, відповідно, до зростання захворювань через опромінення.

«Уран - альфа-активний препарат, і потрапляння його в організм людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звісно, вода Тобола сильно розбавить розчин і концентрації не перевищуватимуть будь-які нормативи. Але все одно колективні дози зростуть, і хтось дістане захворювання. Це абсолютно неминуче», - вважає Ожаровський.

Водночас дочірні підприємства Росатома, які ведуть видобуток у Курганській області, стверджують, що відстежують ситуацію і вода не затопить свердловини. За повідомленням пресслужби Росатома від 20 квітня, паводок оминув уранові свердловини. Однак заяви держкорпорації суперечать відео з місць, пише видання.

Читайте також: У російському Томську повінь розмила насипну дамбу, в Курганській області змила два мости

Станом на 22 квітня рівень води в річці Тобол становить 984 сантиметри. За останні кілька днів він опустився на кілька сантиметрів.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії тривають масштабні паводки: вони почалися в Орську, захопили Оренбург і вже дійшли до Кемеровської, Томської та Новосибірської областей і Алтайського краю. У Тюменській і Курганській областях Росії рівень річок Ішма і Тобол на низці ділянок перевищив історичний максимум.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-