Путін ніколи не порушував тему розширення НАТО - Робертсон

Путін ніколи не порушував тему розширення НАТО - Робертсон

Укрінформ
Колишній генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон упродовж своєї каденції з 1999 по 2003 рік мав дев’ять зустрічей із Володимиром Путіним, у ході яких лідер Кремля жодного разу не порушував тему розширення Альянсу на Схід і не висловлював занепокоєння з цього приводу.

Як передає Укрінформ, про це Робертсон заявив в інтерв’ю австрійській газеті Die Presse.

"Під час моїх дев'яти зустрічей Путін жодного разу не згадав про розширення НАТО", - прокоментував Робертсон питання про те, що НАТО, як зараз стверджує Путін, нібито обмануло Росію у питанні нерозширення на Схід.

За його словами, під час зустрічей з Путіним "була лише одна розбіжність у поглядах щодо коригування Договору про звичайні збройні сили в Європі у зв'язку з країнами Балтії".

"Це було вирішено, і Путін сказав: "Мені цього достатньо". Всі сьогоднішні заяви Путіна – це лише привід для виправдання його агресивної поведінки. До речі, Путін також підписав Римську декларацію на саміті НАТО в 2002 році, яка закріплює територіальну цілісність усіх держав", - заявив колишній генсек НАТО.

Робертсон нагадав, що у той час було створено Раду НАТО-Росія та цілу мережу робочих груп, а Путін цікавився, коли Росію буде запрошено до Альянсу. "І ми підтримували дружні стосунки. Путін навіть запитував мене тоді, коли ми запросимо Росію до НАТО", - сказав він.

Водночас, ексгенсек НАТО додав, що це запитання Путіна було, звичайно, своєрідним трюком. "Тому що він (Путін – ред.), звичайно, знав, що це не станеться одразу. Я відповів, що ми повинні працювати над відносинами між НАТО і Росією, щоб побачити, куди це нас приведе. Я міг би уявити собі загальноєвропейську архітектуру безпеки в майбутньому", - заявив він.

Читайте також: НАТО після двох років війни: розширення і приведення у повну бойову готовність

На переконання Робертсона, після приходу до влади Путін "хотів хороших відносин" з Північноатлантичним альянсом, "але поступово він ставав все більш параноїдальним". "Він хотів, щоб Росію сприймали як рівного, але не в Раді Росія-НАТО: він хотів діяти на рівних з американцями. Що Росію слід поважати і захоплюватися нею, як колись Радянським Союзом, і боятися її так само", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше російський лідер Володимир Путін заявляв, що НАТО його "кинуло" щодо обіцянок "нерозширення" на Схід.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-