Президентка Грузії накладе вето на закон про «іноагентів»

Президентка Грузії накладе вето на закон про «іноагентів»

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі накладе вето на закон про іноземних агентів.

Про це повідомив парламентський секретар президента Георгій Мсхіладзе, пише Sova, передає Укрінформ.

"Подивіться на реакцію на ініціювання цього закону. Вона була з боку ЄС, генсека НАТО, наших міжнародних партнерів, стратегічного партнера США - всі вони відреагували на це заявою про те, що ухвалення закону перешкоджатиме європейській інтеграції Грузії… Президент, звичайно, використає своє конституційне право і накладе вето на зазначений закон", - заявив Мсхіладзе.

За його словами, президент раніше уже просила, щоб закон узагалі не реєстрували в бюро, не розпочинали його обговорення в комітетах і він не повертався до парламенту, що було обіцяно торік.

Зазначається, що законопроєкт про іноагентів обговорюватимуть у комітеті з правових питань 15 квітня (раніше говорили про 12 квітня).

Закон торкнеться неурядових організацій та ЗМІ. Спроби знову ініціювати закон про іноземних агентів засудили опозиція та ЗМІ в Грузії, а також представники західних країн - євродепутати, представники уряду Німеччини, генсек НАТО, неурядова організація Human Rights Watch, Офіс верховного комісара комітету з прав людини ООН, Держдеп США, близько 200 неурядових організацій Східного партнерства та інші.

Як повідомляв Укрінформ, минулого березня десятки тисяч людей протестували під будівлею грузинського парламенту проти законодавчих ініціатив, які копіюють російський підхід таврувати «іноагентами» тих, хто виступає проти влади. Тоді правляча партія «Грузинська мрія» та рух «Сила народу» вирішили відкликати з парламенту Грузії законопроєкт про «іноагентів», ухвалений у першому читанні.

Читайте також: Прем'єр Грузії заявив, що ухвалить закон про «іноагентів» попри критику

На початку квітня цього року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду закону про іноагентів («Про прозорість іноземного впливу»).

Сьогодні у Тбілісі біля будівлі парламенту пройшла акція протесту проти цього законопроєкту.

Фото: 1tv.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-