У Косові проводять перепис населення з опитуванням сербської меншини

У Косові проводять перепис населення з опитуванням сербської меншини

Укрінформ
У Косові розпочався перший з 2011 року загальнонаціональний перепис населення, що включає опитування представників етнічної сербської меншини на тлі напруженості у відносинах з Белградом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP

«Сьогодні уряд Косова розпочав свій перший загальнонаціональний перепис населення з 2011 року, що включатиме опитування етнічної сербської меншини на півночі. Це відбувається в умовах високої напруженості у відносинах з сусідньою Сербією», - йдеться у повідомленні.

Агентство статистики Косова проводить перепис населення вартістю 12 мільйонів євро, який мав відбутися у 2021 році, але був відкладений через пандемію коронавірусу.

Читайте також: У ЄС попередили Косово щодо заборони діяльності сербських структур

Як зазначається, близько 4400 уповноважених представників особисто опитуватимуть мешканців з 5 квітня по 17 травня, щоб виявити демографічні та соціально-економічні показники, які «зроблять Косово на крок ближчим до інтеграції в ЄС».

Уряд Косова, статистичне бюро ЄС, Євростат, підрозділи ООН та Світовий банк фінансують перепис, який має порахувати мешканців Косова, кількість домогосподарств.

Респондентів також запитуватимуть про збитки, заподіяні під час війни 1998-1999 рр., та чи є у них родичі, які загинули або зазнали тортур в той час.

У 2011 році в Косові було зареєстровано 1,74 мільйона мешканців, з яких майже 1,5% становили етнічні серби.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті закликав сербську меншину взяти участь у переписі.

«Коли ми плануємо субсидії, інвестиції, роботу, освіту... систему охорони здоров'я, ми повинні враховувати стан населення для формування бюджету», – зазначив він.

Читайте також: Нормалізація відносин між Косовом і Сербією є передумовою їх інтеграції до ЄС - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, з 1 лютого уряд Косова заборонив банкам та іншим фінансовим установам у районах, населених сербами, використовувати динар. Але після тиску міжнародних партнерів, які побоювались ескалації, цей захід відклали на невизначений час.

ЄС вітає прогрес, якого Косово досягає на шляху демократичних реформ, але успіх подальшої інтеграції країни до ЄС та регіональна стабільність залежать від нормалізації відносин між Косовом та Сербією.

Фото: Sasa Djordjevic (epa)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-