У Грузії повторно ініціюють законопроєкт про «іноагентів»

У Грузії повторно ініціюють законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
У парламенті Грузії знову ініціюють законопроєкт про «іноземних агентів». Минулого року спроби схвалити цю законодавчу ініціативу викликали масові протести по всій країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsGeorgia із посиланням на заяву виконавчого секретаря правлячої партії «Грузинська мрія» Мамуки Мдінарадзе.

«Парламентська більшість, після консультації з Політрадою партії, прийняла рішення щодо повторного внесення до парламенту законопроєкта про прозорість іноземного впливу», – заявив Мдінарадзе.

За його словами, 90% фінансування неурядового сектору є непрозорими. У правлячій партії Грузії неодноразово говорили про невдоволеність роботою організацій, які працюють на західних грантах, йдеться у матеріалі.

Мдінарадзе зазначив, що законопроєкт про прозорість іноземного впливу буде повторно внесений до парламенту Грузії з невеликою зміною. Так, замість визначення «агент іноземного впливу» у документі буде вказано «організація, яка втілює інтереси іноземної держави/сил з-за кордону». Наразі точне формулювання невідоме.

Політик наголосив, що законопроєкт передбачає лише одну вимогу, а саме публікацію річного фінансового звіту організаціями, які отримують іноземне фінансування, а також вказав, що за порушення передбачені лише фінансові санкції.

Читайте також: Президент Киргизстану підписав скандальний закон про «іноагентів»

«Таким чином, зміст законопроєкта не дає навіть мінімального приводу для критики. До закінчення поточної сесії закон буде прийнятий у всіх трьох читаннях», – сказав він.

Нагадаємо, у березні минулого року десятки тисяч людей зібралися на акцію під будівлею грузинського парламенту. Вони протестували проти законодавчих ініціатив, які копіюють російський підхід таврувати «іноагентами» тих, хто виступає проти влади.

Протестувальників підтримала президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка закликала владну партію «Грузинська мрія» відмовитися від ухвалення законопроєкту.

9 березня правляча партія «Грузинська мрія» та рух «Сила народу» вирішили відкликати з парламенту Грузії законопроєкт про «іноагентів», ухвалений у першому читанні.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-