«Гаванський синдром» у дипломатів: Білий дім озвучив офіційний коментар

«Гаванський синдром» у дипломатів: Білий дім озвучив офіційний коментар

Укрінформ
Білий дім покладається на оцінки розвідки США щодо проявів так званого гаванського синдрому серед американських дипломатів та можливої причетності до цього ГРУ Росії, а також робить все можливе, щоби посилити захист свого персоналу.

З відповідною заявою виступила в понеділок речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я буду дуже обережною в цьому питанні. Розвідувальне співтовариство (США – ред.) не дійшло такого висновку»,- зазначила представниця адміністрації у відповідь на прохання прокоментувати реакцію Білого дому на журналістське розслідування щодо можливої причетності ГРУ Росії до нападу на американських дипломатів.

Жан-П’єр порадила журналістам звернутися з офіційним запитом до Офісу директора національної розвідки США щодо ролі російських спецслужб у цих випадках.

Водночас вона підкреслила, що президент Джо Байден ставиться до питання безпеки американського персоналу з усією серйозністю. У цьому зв’язку, за її словами, був наданий пріоритет розслідуванню випадків, пов’язаних із проявами «гаванського синдрому». Крім того, президент розпорядився, щоби всі службовці та члени сімей, які мали прояви цього синдрому, отримали належне лікування.

Читайте також: «Гаванський синдром» у американських дипломатів: до інцидентів може бути причетне ГРУ

Представниця адміністрації також зауважила, що відповідні служби продовжать комплексне вивчення аномальних випадків погіршення здоров’я та причин їх виникнення.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні видання The Insider, передача 60 Minutes американського каналу CBS News, а також німецька газета Der Spiegel оприлюднили результати спільного розслідування щодо проявів так званого «гаванського синдрому». Внаслідок цієї аномальної хвороби дипломати зі США, Канади та інших країн відчували характерні запаморочення, нудоту, головні болі та проблеми зі слухом та координацією. Розслідувачі з'ясували, що симптоми у жертв проявлялися в ті ж періоди та в тих же місцях, куди приїжджали співробітники військової частини 29155 ГРУ Росії. Саме цей підрозділ пов'язують із отруєннями «Новичком» Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії, а також бізнесмена Еміліана Гебрева в Болгарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-