Швеція може сьогодні стати членом НАТО

Швеція може сьогодні стати членом НАТО

Укрінформ
Швеція може офіційно приєднатися до НАТО у четвер, 7 березня, після передачі керівництвом країни ратифікаційної грамоти до Держдепу США у ході візиту до Сполучених Штатів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Deutsche Presse-Agentur.

"У четвер Швеція має офіційно стати 32-м членом НАТО. За інформацією Deutsche Presse-Agentur, оборонний альянс очікує, що процедура прийому скандинавської країни може бути завершена під час візиту до Вашингтона прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона та міністра закордонних справ Тобіаса Більстрьома", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для офіційного вступу Швеції до НАТО їй потрібно передати ратифікаційну грамоту на зберігання до Державного департаменту США, який є депозитарієм договору про засування НАТО та відповідає за реєстрацію усіх документів, пов’язаних з Північноатлантичним договором.

Раніше у середу шведський уряд підтвердив, що Крістерссон і Біллстрьом будуть у Вашингтоні у четвер, 7 березня.

Читайте також: Фон дер Ляєн про членство Швеції у НАТО: Це історичний крок для спільної безпеки

Як повідомляв Укрінформ, президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав 5 березня протокол про вступ Швеції до військового альянсу НАТО, усунувши останню перешкоду перед історичним кроком скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет протягом двох світових воєн і "холодної" війни.

Швеція подала заявку на членство в НАТО у 2022 році після вторгнення Росії в Україну, і більшість членів Альянсу швидко ратифікували її заявку. Однак довгий час вступ Швеції до НАТО блокували Туреччина та Угорщина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-