Спікер Джонсон натякає на можливість розгляду допомоги Україні

Спікер Джонсон натякає на можливість розгляду допомоги Україні

Укрінформ
Спікер Палати представників США Майка Джонсона виявляє ознаки готовності розглянути законопроєкт щодо допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

Джонсон провів приватну зустріч з республіканцями Палати представників, які намагалися заручитися підтримкою нового двопартійного пакета іноземної допомоги, що передбачає також міграційні обмеження на кордоні з Мексикою.

Голова Комітету в закордонних справа Палати Майкл Маккол узяв на себе провідну роль у доопрацюванні пропозиції, аби досягти консенсусу й ухвалити відповідне рішення до кінця березня чи квітня.

Зазначається, що Джонсон ще не визначився стосовно цього плану і не взяв на себе зобов'язання винести його на голосування, заявивши, що спочатку необхідно доопрацювати законопроєкт про фінансування федеральних органів влади.

Читайте також: Пентагон зважує можливість виділити допомогу Україні без рішення Конгресу - CNN

Крайні праві республіканці погрожують усуненням Джонсона з посади, якщо він винесе документ на голосування.

Крім того, для його ухвалення потрібна широка демократична підтримка, тоді як крайні ліві виступають проти прикордонних обмежень та допомоги Ізраїлю.

Конгресмени від обох партій допускають, що зберуть підписи за винесення законопроєкту на голосування. За регламентом, якщо таких підписів буде зібрана половина від складу Палати, спікер зобовʼязаний винести питання на розгляд законодавців.

Спроба ухвалити рішення про допомогу Україні відкладається вже кілька місяців через внутрішню боротьбу в Республіканській партії. Спочатку республіканці зажадали від Конгресу вжити більш жорстких заходів безпеки на кордоні, перш ніж просувати за допомогу Україні. Але після того, як після майже п'ятимісячних переговорів двопартійна угода про безпеку кордонів була укладена в Сенаті, Джонсон, а також експрезидент Дональд Трамп оголоси його занадто слабким, звівши нанівець усі зусилля.

Читайте також: Білий дім обіцяє тиснути на Конгрес із вимогою продовжити підтримку України

Відтак Сенат відхилив прикордонну угоду через опозицію прихильників Трампа й схвалив у лютому пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційних обмежень.

Проте спікер Палати представників сказав, що не розглядатиме проєкт Сенату, оскільки в ньому не враховані ці обмеження.

Водночас у четвер він припустив, що готовий розглянути відповідні заходи, що розробляються в Палаті представників.

«Палата активно розглядає варіанти просування вперед, - сказав Джонсон. - Отже, ми завершуємо державне фінансування, а потім переходимо до інших пріоритетів».

План іноземної допомоги, що розробляється двопартійною групою, передбачає надання військової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 66 морд доларів. Сюди також входить гуманітарна допомога палестинцям, яка є пріоритетом для багатьох демократів.

Читайте також: Спікери 23 парламентів закликали Джонсона внести на розгляд законопроєкт про допомогу Україні

Проєкт забороняє в'їзд у США іммігрантів без документів, поки не буде забезпечено оперативний контроль над кордоном, а також зобовʼязує повертати мігрантів до Мексики чи країни їхнього походження.

Група розглядає й інші положення, включаючи арешт заморожених російських активів у США й переведення їх в Україну.

Вивчається можливість надання частини допомоги як позики. Як повідомляв Укрінформ, на ньому наполягає Трамп.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-