Шольц пообіцяв швидке розслідування можливого витоку розмов офіцерів Бундесверу

Шольц пообіцяв швидке розслідування можливого витоку розмов офіцерів Бундесверу

Укрінформ
Військова розвідка Німеччини перевіряє інцидент з розповсюдженням роспропом начебто розмови високопоставлених офіцерів Бундесверу щодо можливості використання далекобійних ракет Taurus в Україні.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц журналістам під час візиту до Ватикану, передає кореспондент Укрінформу.

Шольц назвав повідомлення «дуже серйозною справою» і пообіцяв швидке розслідування.

«Тому зараз треба дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко з’ясувати – це також необхідно», – додав Шольц.

Автентичність запису, який розганяє російська пропаганда, наразі не підтверджується, але й не спростовується німецькими офіційними особами. Але низка ЗМІ з посиланням на власні джерела стверджують, що розмова мала місце.

На численні запитання ЗМІ до Міноборони відповідь пресслужби відомства була короткою: «Федеральне управління військової контррозвідки (BAMAD) ініціювало всі необхідні заходи». У МЗС працюють над відповіддю.

Тим часом уже є реакція політиків.

Голова комітету з контролю за розвідкою Бундестагу, член партії «Зелених», що входить в урядову коаліцію, Костянтин фон Ноц звертає увагу на проблеми з безпекою. «Якщо ця історія виявиться правдою, це буде дуже проблематичним процесом. Виникає питання, чи це одноразова подія, чи це структурна проблема безпеки», – заявив фон Ноц.

Читайте також: Шольц пояснив небажання надати Taurus Україні: Можуть досягти цілі десь у Москві

Голова комітету з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн з ліберальної партії (також входить у коаліцію) закликала вжити кращих заходів проти шпигунства: «Нашій наївності має нарешті прийти кінець. Кібератаки, шпигунство та дезінформація вже значно зросли. Нам терміново потрібно посилити нашу безпеку та контррозвідку, тому що ми, очевидно, вразливі в цій сфері», - сказала політикиня.

Демократична опозиція, блок ХДС/ХСС тим часом вимагає пояснень від канцлера на одному з ближчих засідань парламенту. Про це заявив депутат від фракції ХДС Флоріан Ган.

Як повідомлялось, російські пропагандисти, зокрема, очільниця RT Маргарита Сімоньян повідомила про розмову офіцерів Бундесверу, в якій вони, мовляв, обговорювали можливість передачі Україні ракет Taurus і їх застосування. Розмова, як указують німецькі ЗМІ, відбулася 19 лютого за допомогою програмного забезпечення для відеоконференцій Webex.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-