Шольц пояснив небажання надати Taurus Україні: Можуть досягти цілі десь у Москві

Шольц пояснив небажання надати Taurus Україні: Можуть досягти цілі десь у Москві

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц пояснив своє небажання передавати Україні далекобійні ракети Taurus побоюваннями, що їх буде застосовано для ударів по Москві.

Про це, як передає кореспондент Укрінформу, глава німецького уряду заявив під час так званого «громадського діалогу» в Дрездені.

«Taurus дальністю 500 кілометрів при неправильному використанні може досягти якоїсь конкретної цілі десь у Москві», - сказав Шольц.

За його словами, це означає залучення німецьких фахівців для програмування ракет, аби бути впевненими, що вони не полетять по неправильних цілях. Раніше Шольц неодноразово говорив, що німецькі ракети є набагато складнішими системами, ніж британські та французькі.

«Я думаю, що це неможливо… Я від самого початку чітко сказав: німецьких, натівських солдатів в Україні не буде… І моя позиція залишається незмінною», - підкреслив глава уряду.

Він також підтвердив своє переконання, що НАТО та його члени не повинні стати стороною війни. «Ми будемо запобігати ескалації, війні між Росією і Альянсом», - сказав канцлер.

Шольц зізнався, що його дратує критика за відмову надати ракети, адже Німеччина «передає набагато більше, ніж інші», і наразі є другим найбільшим постачальником озброєнь для України (а якщо Конгрес США не виділить нових коштів, то стане основним).

Водночас на закид одного з учасників зустрічі – мовляв, Берлін віддає перевагу військовій допомозі Україні замість пошуків дипломатичних шляхів, - глава уряду підкреслив, що Німеччина «мала зреагувати на надзвичайну ситуацію», коли найбільша за територією країна Європи силоміць спробувала змінити кордони, атакувавши другу за територією країну континенту. Шольц не погодився з твердженням, ніби Берлін не застосовує дипломатію, і нагадав, що він неодноразово говорив з Путіним, але це ні до чого не привело.

Як повідомлялося, бригадний генерал бундесверу у відставці Клаус Віттманн заявив, що ракети Taurus цілком могли б змінити ситуацію на фронті, тому Німеччина, декларуючи готовність допомогти Україні всім можливим, повинна якнайскоріше ухвалити рішення про їх передачу.

Фото: Deutscher Bundestag

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-