В Ірані проходять парламентські вибори

В Ірані проходять парламентські вибори

Укрінформ
В Ірані 1 березня проходять парламентські вибори - це перше голосування у країні після масових протестів 2022 року, спричинених смертю Махси Аміні.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Близько 15 тисяч кандидатів змагаються за місця у 290-місному парламенті, термін повноважень якого становить чотири роки, п'ять місць зарезервовані для релігійних меншин Ірану.

Згідно із законом, парламент здійснює нагляд за виконавчою владою, голосує за договори та вирішує інші питання. Утім, абсолютна влада в країні належить верховному лідеру.

Крім того, сьогодні в Ірані також обирають членів Асамблеї експертів. Цей орган, який складають священнослужителі, що обираються на восьмирічний термін, уповноважений обирати нового верховного лідера, якщо чинний піде у відставку або помре.

Нинішній верховний лідер Ірану 84-річний аятола Алі Хаменеї одним із перших проголосував на виборах у Тегерані у присутності численних журналістів. Він закликав громадян голосувати, заявивши, що за явкою спостерігають "як друзі, так і вороги" Ірану.

Перші результати виборів очікуються у суботу.

Останніми тижнями лунали заклики до бойкоту виборів, у тому числі з боку ув'язненої лауреатки Нобелівської премії миру Нарґес Мохаммаді, активістки руху за права жінок, яка назвала їх "фікцією".

Читайте також: В Ірані ухвалили ще один вирок ув'язненій нобелівській лауреатці

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року 22-річна курдка Махса Аміні померла після того, як була заарештована та побита в Тегерані силами так званої поліції моралі за «неправильне носіння хіджаба». Її загибель призвела до масових протестів у Ірані під гаслом «Жінки, життя, свобода».

Акції швидко переросли у заклики до повалення влади. Уряд жорстоко придушив протести. Унаслідок репресій загинуло понад 500 осіб, понад 22 тисячі людей були затримані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-