Берлінале закінчився гучним антисемітським скандалом

Берлінале закінчився гучним антисемітським скандалом

Укрінформ
Міжнародний кінофестиваль «Берлінале» завершився в неділю гучним скандалом і висуненням кримінальних звинувачень за поширення антисемітських публікацій та висловлювання артистів на церемонії вручення премії Берлінале.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт кінофестивалю.

У спеціальному пресрелізі від 26 лютого зазначається, що напередодні Instagram-канал розділу Berlinale Panorama був короткочасно зламаний і на ньому були розміщені антисемітські текстові пости про війну на Близькому Сході з логотипом Berlinale.

«Ці заяви не походять від фестивалю та не відображають позицію фестивалю. Пости були негайно видалені та розпочато розслідування, як міг статися цей інцидент. Берлінале рішуче засуджує цей злочинний акт, видалив дописи та розпочав розслідування. Крім того, Берлінале порушив кримінальні справи проти невідомих. LKA (державна кримінальна служба) почала розслідування», - йдеться у пресрелізі.

Але скандал вибухнув ще на церемонії вручення «Ведмедів»: лауреати премії про війну на Близькому Сході зі сцени висловили з чіткими пропалестинськими заявами та обвинуваченнями на адресу Ізраїлю. Обурення тисяч телеглядачів викликало те, що ані з боку офіційних осіб фестивалю, ані з зали не пролунало протестів і згадок про те, що 7 жовтня минулого року Ізраїль зазнав терористичного нападу з боку ХАМАСу.

«Інколи однобокі та активістські висловлювання лауреатів премії були вираженням індивідуальної особистої думки. Вони жодним чином не відображають позицію фестивалю», - поспішили запевнити організатори.

Вони підкреслили, що у вступній заяві як на церемонії відкриття Берлінале, так і на церемонії нагородження, керівництво фестивалю зайняло чітку позицію щодо поточних конфліктів і бойових дій на Близькому Сході. У своїй промові на сцені виконавчий директор Берлінале Марієтт Різзенбек, мовляв, засудила атаку ХАМАС 7 жовтня, закликала звільнити заручників і згадала про страждання всіх жертв насильства в Ізраїлі та Газі.

Читайте також: Українська стрічка отримала матеріальний приз Berlinale

«Ми розуміємо обурення тим, що заяви деяких лауреатів були сприйняті як надто односторонні, а в деяких випадках і недоречні… Однак Берлінале розглядає себе – сьогодні, як і в минулому – як платформу для відкритого діалогу між культурами та країнами. Тому ми також повинні терпіти думки та заяви, які суперечать нашій власній думці, доки ці заяви не дискримінують людей чи групи людей у расистський чи подібний спосіб або не виходять за рамки законодавства. З нашого погляду, було б доцільно з точки зору змісту, якби лауреати премії та гості на церемонії нагородження також зробили більш диференційовані заяви з цього приводу», – заявила Різзенбек. Берлінале, за її словами, виступає за демократію та відкритість і проти дискримінації та всіх форм ненависті.

Фото: berlinale.de

Фестиваль проходив 15-25 лютого. Головний приз у категорії "Найкращий фільм та найкращий документальний фільм" отримала стрічка "Direct Action" Гійома Кайо та Бена Рассела (на фото), які з колегами власне і влаштували свою акцію на сцені.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина наполягає, що Ізраїль має повне право на самооборону після атаки ХАМАСу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-