Блок ECOWAS скасує санкції проти Гвінеї та Малі

Блок ECOWAS скасує санкції проти Гвінеї та Малі

Укрінформ
Регіональний блок країн Західної Африки ECOWAS заявив у неділю, що послаблює санкції, запроваджені проти Гвінеї та Малі, через день після оголошення подібного рішення щодо Нігеру, іншої країни, що також перебуває під правлінням військових.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

Блок запровадив санкції після військових переворотів у цих країнах. Санкції діяли у період з 2020 по 2023 роки.

В ECOWAS заявили, що скасовують фінансові та економічні санкції проти Гвінеї, а також, скасовують обмеження на найм громадян Малі на професійні посади в установах блоку.

Раніше ECOWAS призупинив членство усіх трьох країн, а також Буркіна-Фасо - через військові перевороти, які там відбулися.

Зокрема, блок заборонив фінансові операції з установами-членами для Гвінеї після того, як полковник Мамаді Думбуя усунув президента Альфа Конде від влади у 2021 році.

Читайте також: Хунта Гвінеї розпустила уряд

Економічні та фінансові санкції щодо Малі, яка зазнала державних переворотів у 2020 та 2021 роках, вирішили скасувати після того, як військові керівники країни оголосили графік повернення до цивільного правління.

Заборонена для польотів зона, закриття кордонів та заморожування активів проти Нігеру були серед заходів, скасованих у суботу з «гуманітарних міркувань» після торішнього державного перевороту в країні, внаслідок якого було повалено обраного лідера держави Мохамеда Базума. Однак деякі політичні та індивідуальні санкції залишаються в силі.

Такі кроки ECOWAS свідчить про бажання відновити діалог з військовими режимами серед його членів після того, як Малі, Нігер та Буркіна-Фасо оголосили про свій намір вийти зі складу блоку.

Раніше ці три країни уклали альянс між собою, розірвали зв’язки з своїм традиційним партнером у галузі безпеки Францією та налагодили тісніші відносини з Москвою, яка прагне посилити свій вплив в Африці.

Читайте також: У Буркіна-Фасо стався терористичний напад на церкву, загинули 15 осіб

Як повідомлялося, в Економічному співтоваристві країн Західної Африки (ECOWAS) визначилися щодо «Дня Д» (день початку військової операції) для можливого військового втручання в Нігер з метою відновлення демократії.

У Нігері група військових заявила про усунення від влади демократично обраного президента Мохамеда Базума та його уряду.

Абдурахман Чіані, лідер путчистів, які здійснили державний переворот у Нігері, заявив, що хунта готова повернути країну до цивільного правління упродовж трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-