Ізраїль оголосив персоною нон ґрата президента Бразилії, який порівняв війну в Газі з Голокостом

Ізраїль оголосив персоною нон ґрата президента Бразилії, який порівняв війну в Газі з Голокостом

Укрінформ
Ізраїль оголосив президента Бразилії Луїса Інасіу Лулу да Сілву персоною нон ґрата після того, як він порівняв війну Ізраїлю проти ХАМАСу в секторі Гази з Голокостом.

Про це повідомляє The Times of Israel, передає Укрінформ.

«Ми не забудемо і не пробачимо. Це серйозний антисемітський акт. Від мого імені та від імені громадян Ізраїлю скажіть президенту Лулі, що він — персона нон ґрата в Ізраїлі, доки він не забере свої слова назад», — заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац.

Міністр додав, що «порівняння між справедливою війною Ізраїлю проти ХАМАСу і звірствами Гітлера та нацистів є ганьбою».

Читайте також: Звільнити ізраїльських заручників можна за допомогою військових дій і жорстких переговорів - Нетаньягу

Кац також викликав посла Бразилії через слова Лули.

У неділю президент Бразилії на саміті Африканського Союзу в Ефіопії звинуватив Ізраїль у вчиненні «геноциду» проти палестинських мирних жителів у Газі, порівнявши війну єврейської держави проти ХАМАСу з Голокостом.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що «ганебна» заява Лули перетнула «червону лінію».

Як повідомлялося, 7 жовтня 2023 року палестинське ісламістське угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, розпочало напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення. Загалом понад 240 людей були взяті бойовиками ХАМАС в заручники.

У відповідь Ізраїль розпочав масовані авіаудари та наземну операцію у секторі Гази.

Читайте також: США накладуть вето на резолюцію Радбезу ООН, яка закликає до припинення вогню в Газі

ХАМАС офіційно визнаний терористичною організацією владою Ізраїлю, Канади, США, Великої Британії, країнами Європейського Союзу та Японією.

У січні 2024 року Ізраїль поінформував Єгипет про плани розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом. Зокрема в результаті такої військової операції Ізраїль, за очікуваннями, захопить прикордонний пункт «Рафах». Лідери ЄС, Британії, Китаю та Єгипет закликали Ізраїль відмовитись від входу у Рафах, де знайшли притулок мільйони палестинців через воєнні дії в секторі Гази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-