Білий дім обмірковує зменшення продажу американської зброї Ізраїлю - ЗМІ

Білий дім обмірковує зменшення продажу американської зброї Ізраїлю - ЗМІ

Укрінформ
Президент США Джо Байден за закритими дверима висловлює дедалі більше розчарування прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу через його небажання послабити воєнну активність у Газі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації NBC News.

Президент намагається змусити Ізраїль погодитися на припинення вогню, але Нетаньягу «влаштовує йому пекло», і з ним неможливо мати справу, зазначають джерела видання, цитуючи Байдена.

В останні тижні непублічно президент висловлювався досить різко про ізраїльського прем’єра, кілька разів назвавши його «мудаком» (asshole).

Зазначається, що відвертість виловлювань, а також нездатність ізраїльського прем'єра змінити тактику в Газі можуть призвести до проблем у їхніх відносинах.

У неділю Байден сказав Нетаньягу по телефону, що, на його думку, воєнна операція в Рафаху не повинна проводитися без належного плану із захисту й підтримки палестинців, ідеться в заяві Білого дому.

Читайте також: Суд у Нідерландах заборонив експорт запчастин для винищувачів F-35 до Ізраїлю

Невдоволення Байдена не призвело до серйозної зміни політики, але Білий дім почав розглядати такі варіанти. За даними видання, адміністрація обговорює затримку чи уповільнення продажів американської зброї Ізраїлю як важіль тиску, щоб змусити Нетаньягу зробити більше для захисту цивільного населення.

Крім того посадовці адміністрації розробляють варіанти офіційного визнання незалежної палестинської держави.

Проте незважаючи на те, що Байден посилив свою риторику, він поки що не готовий до істотних змін у політиці.

Яу повідомляв Укрінформ, Ізраїль планує наземний наступ на Рафах – місто на півдні Гази, де зосереджено понад мільйон палестинців, переміщених з північної частини анклаву. Нетаньягу пообіцяв продовжити операцію, незважаючи на те, що американські посадовці неодноразово висловлювали свою незгоду, якщо Ізраїль не забезпечить належний прохід цивільним палестинцям.

Також за можливу операцію в Рафаху Ізраїль критикують європейські лідери та керівництво ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-