Передвиборчі заяви Трампа становлять небезпеку для національних інтересів США - експерт

Передвиборчі заяви Трампа становлять небезпеку для національних інтересів США - експерт

Укрінформ
Дональд Трамп під час передвиборчих перегонів у США кладе на шальки терезів демократію і рівень життя пересічного американця, що є небезпечним для національних інтересів.

Таку думку висловив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко в інтерв’ю Радіо NV, передає Укрінформ.

Експерт зазначив, що заяви Трампа, які лунають під час передвиборчих перегонів і використовуються як важіль тиску на чинну адміністрацію США, демонструють небезпечний тренд.

«Для Трампа головна ідея – сісти у президентське крісло. Для цього він готовий застосувати будь-які важелі тиску, використати будь-які інструменти. Ми бачимо, що він навіть грається з національними інтересами США, тому що фінансування союзників, того самого Тайваню – хіба це не національні інтереси США? Чи фінансування третьої лінії оборони, якою є Україна у протистоянні з персоналістським табором – оцими режимами, які претендують на те, щоб проводити нову міжнародну політику диктату у світі», - сказав Осипенко.

За словами дипломата, експрезидент США підходить до розв'язання міжнародних питань з бізнесових позицій.

«Замість горизонтного стратегічного бачення, яке має Байден, який провів у геополітиці 40-50 років, у нього (Трампа – ред. ) тунельне бачення на «сьогодні і зараз»: на мій термін, на п’ять років, я заверну всі ресурси США і буду успішним президентом, вирішу, наприклад, міграційну кризу. А те, що США стануть третьорядною країною, будуть на узбіччі історії і перестануть бути гегемоном демократичного світу і взірцем для демократії, для нього нічого не означає», - зауважив експерт.

Він зазначив, що для Трампа важливо, щоб виборець у США покращив рівень життя, і виборець на це реагує.

«Тобто Трамп уже робить небезпечні речі і кладе на терези демократію, її майбутнє та існування в міжнародних відносинах і рівень життя пересічного громадянина США. Безперечно, американці обирають оцей популізм на коротку перспективу – для них важливіша вартість бензину і, умовно кажучи, хліба, ніж захист демократії, та ще й десь за океаном. Тобто Трамп використовує популізм як важіль, щоб прийти до влади», - констатував дипломат.

Читайте також: Боррель відповів на заяву Трампа: НАТО не може залежати від настрою президента США

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після цього наголосив, що НАТО не може бути військовим альянсом «а-ля карт».

А глава НАТО Єнс Столтенберг відповів, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь».

Стаття 5 договору НАТО говорить, що збройний напад на члена Альянсу буде розглядатися як напад на всіх членів Альянсу. 31 член НАТО погодив цільовий показник витрат на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту, але, за оцінками НАТО, лише 11 країн витрачають стільки коштів.

Фото: Tom Williams/CQ Roll Call

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-