У парламенті Італії схвалили угоду з Албанією щодо розміщення мігрантів

У парламенті Італії схвалили угоду з Албанією щодо розміщення мігрантів

Укрінформ
Нижня палата парламенту Італії схвалила нову урядову угоду з Албанією щодо розміщення мігрантів на час розгляду їхніх запитів про надання притулку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Нижня палата парламенту Італії у середу схвалила нову угоду уряду з Албанією щодо розміщення мігрантів під час розгляду їхніх запитів на надання притулку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це питання є наріжним каменем зусиль прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, яка прагне розділити тягар напливу мігрантів з рештою країн Європи.

Мелоні та прем’єр-міністр Албанії Еді Рама оголосили про цю ініціативу у листопаді 2023 року. Згідно з угодою, Албанія протягом року прихистить до 36 000 мігрантів у двох власних прийомних центрах, а Італія пришвидшить розгляд їхніх запитів на надання притулку.

Італія давно чекає конкретних жестів солідарності з боку інших країн ЄС, щоб допомогти їй впоратися з десятками тисяч мігрантів, які прибувають до країни щороку. Водночас Албанія сподівається приєднатися до блоку, а Італія активно підтримує її заявку.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн схвалила цю угоду, охарактеризувавши її як важливу ініціативу та плід необхідного "нестандартного" мислення для вирішення проблеми міграції.

Але правозахисні групи висловили стурбованість тим, що Італія передає свої міжнародні зобов’язання на аутсорсинг, а комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що угода може позбавити мігрантів важливих гарантій прав людини та продовжити їхні страждання. У звіті вона вказала, що це рівнозначно "спеціальному екстериторіальному режиму притулку, що характеризується багатьма юридичними двозначностями".

Читайте також: Потік до Британії нелегальних мігрантів на човнах за рік зменшився на 36%

Італійська лівоцентристська опозиція назвала угоду дорогою акцією пропаганди перед європейськими виборами у червні цього року та ганебною спробою перетворити Албанію на італійський "Гуантанамо".

У тексті йдеться про те, що угода коштуватиме Італії майже 600 мільйонів євро протягом п’яти років, які витратять на будівництво та укомплектування центрів в Албанії. Водночас ці гроші, на думку опозиції, краще використати для покращення умов утримання мігрантів в самій Італії.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єрка Італії Джорджія Мелоні не вважає реформу системи надання притулку в ЄС стійким рішенням для стримування нелегальної міграції до країн Європи.

Фото: Рixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-