Катар звинуватив Нетаньягу в саботажі мирних переговорів з ХАМАС

Катар звинуватив Нетаньягу в саботажі мирних переговорів з ХАМАС

Укрінформ
Катар звинуватив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу у навмисному перешкоджанні переговорам з ХАМАСом щодо припинення вогню та звільнення заручників заради особистої політичної вигоди.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Катар різко розкритикував прем’єр-міністра Ізраїлю, звинувативши Біньяміна Нетаньягу у навмисному перешкоджанні переговорам з ХАМАСом про припинення вогню та звільнення заручників заради особистої політичної вигоди", - йдеться у повідомленні.

Речник міністерства закордонних справ Катару Маджед аль-Ансарі заявив учора, що його уряд був “приголомшений” витоком коментарів, нібито зроблених Нетаньягу, в яких він розкритикував посередницькі зусилля Дохи щодо війни у секторі Гази.

Аль-Ансарі додав, що коментарі ізраїльського прем'єра були “безвідповідальними та деструктивними”, але “не несподіваними”.

“Якщо вони виявляться правдивими, прем’єр-міністр Ізраїлю лише перешкоджатиме та підриватиме процес посередництва з причин, які, здається, служать його політичній кар’єрі замість того, щоб віддавати пріоритет порятунку невинних життів, зокрема ізраїльських заручників”, — зазначив Ансарі.

Незвичайна та осудлива заява Ансарі стала відповіддю на аудіозаписи закритої зустрічі Нетаньягу з членами родин заручників на початку цього тижня, отримані ізраїльськими ЗМІ, у яких він, як повідомляється, сказав, що роль Катару в процесі посередництва є "проблематичною".

Прем’єр-міністр Ізраїлю нібито сказав родичам, що він навмисно не подякував Катару за його зусилля на сьогодні, стверджуючи, що Катар може чинити більший тиск на ХАМАС, і що він висловив свій гнів США за те, що вони вирішили зберегти військову базу в Катарі.

"На мій погляд, Катар, по суті, нічим не відрізняється від ООН. Він нічим не відрізняється, по суті, від Червоного Хреста, а в чомусь навіть більш проблематичний", – сказав очільник ізраїльського уряду.

Однак, як зазначає видання, Катар мав вирішальне значення для забезпечення тижневого перемир’я між Ізраїлем та ХАМАСом у листопаді, під час якого понад 100 заручників було звільнено в обмін на 240 жінок та дітей, які утримувалися в ізраїльських в’язницях.

Читайте також: Штати, Британія і Австралія запровадили нові санкції проти ХАМАС

Як повідомляв Укрінформ, США, Єгипет та Катар підштовхують Ізраїль та ХАМАС до участі в поетапному дипломатичному процесі, який має розпочатися зі звільнення заручників та, зрештою, привести до припинення війни в Газі.

7 жовтня ХАМАС вторгся до Ізраїлю та почав убивати й викрадати як військових, так і цивільних. Ізраїль відповів обстрілами місць базування терористів у секторі Гази.

Семиденна перерва у бойових діях сприяла звільненню близько сотні заручників, утримуваних ХАМАС, в обмін на звільнення 240 палестинських в'язнів у Ізраїлі, а також полегшила доступ гуманітарної допомоги до сектора Гази.

Армія Ізраїлю «відновила бойові дії на повну силу» після порушення угрупованням ХАМАС угоди про припинення вогню.

https://www.ukrinform.ua/tag-hamas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-