Данія починає розслідування щодо причетності своїх військових до авіаударів по Лівії

Данія починає розслідування щодо причетності своїх військових до авіаударів по Лівії

Укрінформ
Міноборони Данії розпочне розслідування після того, як з'явилися докази участі службовців військово-повітряних сил країни в авіаударах по Лівії в 2011 році, внаслідок яких загинули 14 цивільних.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Міністерство оборони Данії повідомило, що розпочне перевірку після того, як з’явилися докази того, що її військово-повітряні сили брали участь у авіаударах по Лівії у 2011 році, внаслідок яких загинули 14 цивільних людей", - йдеться у повідомленні.

Згідно з оприлюдненими документами, данські військово-повітряні сили ще у 2012 році, в приватному порядку, дійшли висновку, що дві атаки за участю винищувачів F-16 країни були пов'язані зі звітами про жертви серед цивільного населення від ООН, ЗМІ та правозахисних груп. Однак тоді це визнання не було оприлюднене.

Це фактично завадило родичу загиблих лівійців вимагати компенсації або відшкодування, оскільки він не знав, яка країна могла стояти за загибеллю його близьких.

Читайте також: У Лівії може з'явитися російська військова база - Bloomberg

Ймовірно, що йдеться про авіаудар по місту Сурман, внаслідок якого загинули 12 цивільних, зокрема п'ятеро дітей.

Один з вцілілих після атаки заявив, що ціллю удару став житловий комплекс, що належав лівійському урядовцю у відставці, але у НАТО тоді сказали, що це була "легітимна військова ціль", незважаючи на повідомлення про загибель людей, що не беруть участі у бойових діях.

Окрім того, йдеться про бомбардування житлового будинку в Сирті, жертвами якого стали двоє осіб – чоловік та жінка на п’ятому місяці вагітності. Незважаючи на непідтверджені повідомлення про снайперів на даху, після удару виникли питання про те, чи була б атака пропорційною, враховуючи, що внаслідок неї загинули цивільні особи.

Міністерство оборони Данії заявило, що, хоча події відбулися багато років тому, відомство розпочало перевірку.

В одному нещодавно опублікованому документі, надісланому у травні 2012 року військовим командуванням Данії представникам країни в НАТО, говориться, що "данська авіація брала участь у низці конкретних атак", які, за даними слідчої міжнародної комісії ООН, спричинили жертви серед цивільного населення.

Читайте також: Біля берегів Лівії потонули ще понад 60 мігрантів

"Неможливо виключити жертви серед цивільного населення під час таких атак", — йдеться у підсумку данського внутрішнього огляду, який раніше був таємним.

Проте, у тому ж огляді, також стверджувалося, що "немає жодних доказів або вказівок на те, що данська авіація спричинила такі втрати".

Як повідомляв Укрінформ, Данія планує відправити фрегат у Червоне море, щоб підтримати міжнародну коаліцію, яка захищає судна від нападів хуситів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-