У Лівії може з'явитися російська військова база - Bloomberg

У Лівії може з'явитися російська військова база - Bloomberg

Укрінформ
Росія планує створити військову базу на території Лівії, дві країни ведуть про це переговори з кінця вересня - одразу ж після візиту до Москви і зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним головнокомандувача Лівійської національної армії Халіфи Хафтара.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Російські військові кораблі зможуть отримати право постійного знаходитись в лівійському порту, найімовірніше, в Тобруку, розташованому за кілька сотень кілометрів через Середземне море від Греції та Італії. Проте це може трапитись нескоро, оскільки порт вимагає значної модернізації.

Лівія наразі розділена на західну частину із керівництвом у Триполі, і на східну, де керує Хафтар. Він контролює багато основних нафтових об'єктів у Лівії, через що, за інформацією джерел видання, шукає системи ППО, щоб захиститися від суперників в Триполі. За словами джерел, він також хоче тренувати своїх пілотів ВПС і спецназ. Натомість кілька авіабаз, які зараз зайняті "вагнерівцями", будуть модернізовані для розміщення російських військ.

Адміністрація США сприймає цю загрозу "дуже серйозно", заявив Джонатан Вінер, колишній спеціальний посланник США в Лівії.

"Тримати Росію подалі від Середземномор'я було ключовою стратегічною метою - якщо Росія отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом", - заявив він.

За тиждень до переговорів з Путіним командувач силами США в Африці генерал Майкл Ленглі і нинішній спецпосланець США в Лівії Річард Норланд зустрілися з Хафтаром у Бенгазі. За словами командувача американськими військами в Африці, вони вимагали від нього вивести іноземні війська.

Лівія повинна мати можливість "вибирати з-поміж партнерів по співпраці у сфері безпеки", - заявив Норланд журналістам. Він засудив російську військову роль в Лівії як "дестабілізуючу".

За словами Джонатана Вайнера, колишнього посла США, проблема Штатів полягає в тому, що Росія пропонує військову допомогу, яку США не можуть надати через невдалу спробу Хафтара повалити міжнародно визнаний уряд в Триполі в 2019-2020 роках. Водночас, за його словами, США не готові обговорювати санкції, тому для Хафтара немає очевидних втрат від звернення до Путіна.

Росія вже кілька років приховано присутня в північноафриканському експортері нафти через групу "Вагнер", яка прибула в країну після громадянської війни в 2011 році. Підготовча робота, проведена "Вагнером" для просування інтересів Кремля в Африці та на Близькому Сході, дозволила Москві швидко наростити свої закордонні військові активи. Росія також прагне створити військово-морську базу на Червоному морі в Судані, що дало б їй постійний доступ до Суецького каналу, Індійського океану і Аравійського півострова, хоча громадянський конфлікт у цій країні може відкинути ці плани.

Росія поки що має лише одну військово-морську базу в Середземному морі, в сирійському Тартусі.

Читайте також: Росія замінила «Вагнер» в Африці іншими ПВК - Wall Street Journal

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина на 99 років орендувала порт Хомс на середземноморському узбережжі Лівії та має намір створити там військову базу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-