Проти автора Радіо Свобода в Білорусі порушили справу за шістьма статтями

Проти автора Радіо Свобода в Білорусі порушили справу за шістьма статтями

Укрінформ
Генпрокуратура Білорусі заочно порушила кримінальну справу проти письменника, автора Радіо Свобода Сергія Дубовця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Радыё Свабода».

Його обвинувачують у порушенні закону про протидію екстремізму, перешкоджанні реабілітації нацизму та запереченні геноциду білоруського народу

За версією генпрокуратури Білорусі, Дубовець у своїх публікаціях «поширює брехливу та відверто деструктивну інформацію» про політику влади Білорусі, «розпалює соціальну ворожнечу» і «зводить наклеп» на керівника держави Олександра Лукашенка.

Дубовцю загалом інкримінують шість статей Кримінального кодексу Білорусі. При цьому максимальне покарання за статтею 130-2 КК – 10 років позбавлення волі.

Дубовець, який знаходиться за межами країни, уже відповів на дії прокуратури Білорусі. «У 1995 році, після погрому парламенту, Василь Биков назвав режим Лукашенка хунтою, а мій друг, депутат Верховної Ради (Білорусі, назва парламенту країни на той час - ред.), редактор газети «Свабода» Ігор Гермянчук — бандою. За ці 30 років нічого не змінилося», - зазначив Дубовець.

Він підкреслив, що всі його міркування в публічному просторі «суворо підпорядковані об’єктивним фактам, Конституції Білорусі та кодексу журналістів Радіо Свобода», тому «єдина реакція, на яку вони заслуговують, – це дискусія, але банда хунти не вміє вести дискусії».

Читайте також: ЄС закликає Росію негайно звільнити журналістку Радіо Свобода

Як повідомлялося, наразі в неволі знаходяться журналісти Радіо Свобода Андрій Кузнечик (6 років позбавлення волі) та Ігор Лосік (15 років позбавлення волі). Перебуває в СІЗО Ігор Корней, який був журналістом Радіо Свобода у 2000-2021 роках.

Білоруський журналіст, видавець і літературознавець Сергій Дубовець народився у 1959 році в Мінську. Із початку 1980-х років брав участь у національному відродженні. У 1991-2000 роках відновив видання «Наша Нива». Автор Радіо Свобода, де вів культурологічну передачу про основи білоруської ідентичності «Вострая брама», зараз веде авторську колонку «Запитай Дубовця» на сайті та в Телеграм-каналі цього медіа.

Як повідомлялося, звинувачення в екстремізмі використовуються білоруською владою для переслідування опонентів Лукашенка. Багато незалежних ЗМІ після протестів 2020 року було визнано «екстремістськими формуваннями», за співпрацю з ними загрожує кримінальна відповідальність. До відповідальності притягують навіть за читання Телеграм-каналів, визнаних «екстремістськими».

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-