Шольц застеріг проти використання фермерських протестів для повалення демократії

Шольц застеріг проти використання фермерських протестів для повалення демократії

Укрінформ
Радикальні сили використовують фермерські протести для розхитування ситуації в Німеччині, що є вкрай небезпечним.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у суботньому відеозверненні, передає кореспондент Укрінформу.

«Гнів навмисно розпалюється: екстремісти з гігантською аудиторією у соціальних мережах використовують їх, щоб зневажати будь-який компроміс і отруювати будь-які демократичні дебати. Це токсична суміш, яка має хвилювати нас, і це також мене дуже хвилює», - сказав Шольц.

Він наголосив на важливості зберігати поміркованість і рівновагу, особливо в такі напружені та неспокійні часи, як сьогодні.

Якщо законні протести переростуть у гнів або неповагу до демократичних процесів та інститутів, тоді програють усі, а виграють лише ті, хто зневажає демократію, підкреслив канцлер.

«Закликам до насильства та особистим погрозам немає місця в нашій демократії: шибениця – це не аргумент… Це стосується віртуального простору, так само як і на вулицях, у містах і в селі», - сказав Шольц.

Глава уряду висловив сумнів, що нинішні протести стосуються лише сільськогосподарського дизельного пального чи скорочення субсидій, проти чого виступають фермери, які з початку тижня блокують вулиці в містах і подекуди виїзди на автобани. На його думку, кризи та конфлікти спричиняє загалом невизначеність. «Суперечки є частиною демократії… Але суперечки можуть виснажувати і посилювати невпевненість, а не вести до вирішення конфліктів», - сказав канцлер і додав, що для демократії важливий компроміс.

Він поінформував, що уряд переглянув свою першу пропозицію з урахуванням аргументів фермерів і вважає її хорошим компромісом.

Політик також подякував президенту асоціації фермерів Йоахіму Руквіде за те, що той чітко дистанціювався від екстремістів і «деяких халявників», які закликають до «повстання» і говорять про «повалення системи».

«Це не просто нісенітниця. Це небезпечно», - підкреслив він.

Читайте також: Німецькі залізничники виходять на новий страйк

Як повідомлялося, німецькі фермери протестують проти політики керівної коаліції з понеділка. Десятки тисяч тракторів і інших машин блокують міста та села. Попри запевнення у виключно мирному характері акції, яка триватиме щонайменше до 15 січня, подекуди доходить до прояву насильства та екстремізму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-