Лідер президентських перегонів на Тайвані у разі перемоги не проголошуватиме незалежність острова

Лідер президентських перегонів на Тайвані у разі перемоги не проголошуватиме незалежність острова

Укрінформ
Кандидат у президенти Тайваню від правлячої Демократичної прогресивної партії (ДПП) і лідер перегонів Лай Чінте заявив, що не має наміру в разі перемоги змінювати статус-кво й проголошувати незалежність острова від Китаю.

Про це він сказав на пресконференції в Тайбеї, передає Укрінформ із посиланням на інформагентство CNA.

За чотири дні до виборів Лай заявив, що перемога ДПП відкриє Пекіну шлях до переоцінки своєї політики щодо Тайваню, оскільки продемонструє повну підтримку тайванцями політичного курсу нинішньої влади на самостійне управління островом.

«Моє обрання допоможе створити нову ситуацію в Індо-Тихоокеанському регіоні, яка сприятиме стабільності в Тайванській протоці», - сказав Лай, додавши, що Тайвань під його керівництвом не змінить своєї дружньої позиції щодо Пекіна.

Політик окремо наголосив на своїй відданості збереженню статус-кво у відносинах із материком та розповів про свій план із чотирьох пунктів, згідно з яким на посаді президента він одночасно працюватиме над посиленням обороноспроможності та економічної безпеки Тайваню, розширенням партнерства з іншими демократіями та підтриманням прагматичних відносин із Китаєм.

«Міжнародна спільнота сподівається, що ми збережемо статус-кво, але це відповідальність, яку мають нести обидві сторони Тайванської протоки», - сказав Лай.

Він запевнив, що Тайбей завжди готовий до взаємодії з Пекіном на принципах рівності та гідності, й закликав владу материкового Китаю визнати спільну відповідальність за мир у Тайванській протоці.

«Ми не плануємо проголошувати незалежність Тайваню, тому що Китайська Республіка, Тайвань, уже є незалежною суверенною державою», - заявив Лай.

Читайте також: Тайвань фіксує посилення військової активності Китаю напередодні виборів на острові

Як повідомлялося, на Тайвані 13 січня пройдуть вибори президента. Боротьбу за найвищий пост ведуть провладна ДПП, яка прагне незалежності від Китаю, та опозиція в особі Гоміндана, до якої комуністи з материка ставляться прихильно.

Фото: CNA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-