Республіканці й демократи домовились про максимальні витрати бюджету США на 2024 рік

Республіканці й демократи домовились про максимальні витрати бюджету США на 2024 рік

Укрінформ
Лідери республіканців і демократів у Конгресі США досягли угоди про максимальний рівень бюджетних витрат у 2024 році в розмірі $1,59 трильйона, що наближає сторони до уникнення урядового шатдауну, однак повністю не виключає його.

Про це заявив у неділю в офіційному листі спікер Палати представників американського Конгресу Майк Джонсон, передає Укрінформ.

«Верхня межа становить $1,590 трильйона доларів»,- повідомив Джонсон.

Він уточнив, що це включає $886 мільярдів на обороні витрати та $704 мільярди, не пов’язані з військовими потребами.

Бюджет США на 2024 фінансовий рік, який уже розпочався 1 жовтня минулого року, досі залишається не ухвалений повною мірою. Профільні комітети Палати представників і Сенату не змогли узгодити 12 законопроєктів, які власне й формують державний бюджет – головним чином через розбіжності щодо витрат.

У понеділок законодавці повертаються до роботи після різдвяної перерви, й очікується, що це питання стане предметом інтенсивних переговорів. Для того, щоби уникнути нової загрози «урядового шатдауну» частина бюджету має бути ухвалена до 19 січня, інша частина – до 2 лютого.

Однак, попри те, що партійні лідери оголосили про узгодження загальної суми витрат, розбіжності все ж залишаються. Так, демократи у своїй заяві – на відміну від заяви республіканця Майка Джонсона – наголосили в середу, що витрати, не пов’язані з обороною, становитимуть $772,7 мільярда – замість $704 мільярдів.

За словами демократичних лідерів, збільшення бюджету, не пов’язаного з оборонними потребами, має захистити «ключові внутрішні пріоритети», в тому числі, пільги для ветеранів, охорону здоров’я, харчову допомогу для вразливих верств населення.

Читайте також: США не відмовляться від підтримки України стільки, скільки потрібно - Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді минулого року обидві палати Конгресу США ухвалили резолюцію для уникнення шатдауну, яка продовжила фінансування урядових установ на двоетапній основі. Це передбачало, що частина міністерств і відомств отримуватимуть кошти до 19 січня, решта – до 2 лютого наступного року.

Тим часом в Конгресі відбуваються паралельні переговори щодо запиту президента Байдена на термінове фінансування потреб національної оборони, який включає, в тому числі, понад $60 мільярдів допомоги Україні. Очікується, що це питання також стане одним із головних після початку нової сесії роботи Конгресу США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-