Терорист Брейвік хоче судитися з Норвегією через нібито порушення його прав

Терорист Брейвік хоче судитися з Норвегією через нібито порушення його прав

Укрінформ
Засуджений за вбивство 77 людей у 2011 році норвезький правий екстреміст Андерс Брейвік подає до суду на державу через нібито порушення його прав людини.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

Як зазначається, Брейвік у понеділок вдруге спробує подати позов до суду проти держави.

Терорист стверджує, що його одиночне ув'язнення з моменту арешту у 2012 році прирівнюється до нелюдського поводження відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

"Норвегія віддає перевагу реабілітації, а не відплаті, і тому Брейвік утримується у двоповерховому комплексі з кухнею, вітальнею і телевізійною кімнатою з Xbox, кількома кріслами і чорно-білими фотографіями Ейфелевої вежі на стіні. У нього також є тренажерний зал з вагами, біговою доріжкою і гребним тренажером, а по комплексу літають три папуги", - йдеться у статті.

Водночас захист Брейвіка стверджує, що їхній підзахисний не може мати "бодай якісь значущі стосунки з ким-небудь із зовнішнього світу".

Подібний позов під час розгляду справи у 2016 році був прийнятий, але пізніше скасований у суді вищої інстанції. Потім скаргу відхилили і в Європейському суді з прав людини. Брейвік просив про умовно-дострокове звільнення у 2022 році, але було прийнято рішення, що він не продемонстрував жодних ознак реабілітації.

Читайте також: Брейвік перед проханням про дострокове звільнення у суді віддав нацистське вітання

Як повідомлялося, 22 липня 2011 року правий екстреміст Андерс Брейвік підірвав потужну бомбу в урядовому центрі Осло та розстріляв 69 людей в молодіжному таборі на острові Утойя. Унаслідок цих терористичних актів загинули 77 людей. Брейвік засуджений до 21 року ув'язнення.

Фото: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-