Землетрус у Японії розширив берегову лінію на понад 170 метрів

Землетрус у Японії розширив берегову лінію на понад 170 метрів

Дослідження
Укрінформ
Потужний землетрус, що сколихнув Японію в Новий рік і призвів до численних жертв та руйнувань на півострові Ното в центральній японській префектурі Ісікава, розширив берегову лінію в цьому районі до 175 метрів.

Такого висновку дійшли науковці Університету Хіросіми після вивчення зсувів земної поверхні внаслідок підземних поштовхів та хвиль цунамі, передає Укрінформ із посиланням на NHK.

Дослідження проводилося з використанням переважно аерофотознімків, зроблених після землетрусу, й охоплювало ділянку узбережжя північно-східної частини півострова Ното протяжністю близько 50 кілометрів.

Його результати показали, що землетрус підняв землю майже вздовж усієї цієї території, розширивши поверхню суші, та змістив берегову лінію в бік Японського моря на 175 метрів у районі міста Судзу на північно-східному краю півострова.

За попередніми оцінками фахівців, у результаті територія суші розширилася загалом на 2,4 квадратних кілометри, а в деяких портах на північному узбережжі Ното морська вода майже зникла.

Зокрема, зауважує NHK, зникнення морської води з порту Озава в місті Вадзіма підтвердили супутникові зображення, зроблені одним із французьких космічних апаратів у вівторок, що дослідники одразу ж пов’язали зі значним підйомом земної поверхні в цій частині півострова.

Японські науковці стверджують, що в районі Ното землетруси нерідко спричиняли підйом землі і в минулому, протягом кількох тисяч років розширюючи розміри суші.

Тим часом, у суботу вранці, близько 5:30 за місцевим часом, у префектурі Ісікава зареєстрували новий підземний поштовх магнітудою 5,3.

Читайте також: Страхове відшкодування збитків від землетрусу в Японії може сягнути $6,4 мільярда

Його епіцентр знаходився безпосередньо під півостровом Ното на глибині 10 кілометрів.

У Метеорологічному агентстві Японії зазначили, що загрози цунамі від цього землетрусу немає.

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня у префектурі Ісікава в центральній частині Японії стався потужний землетрус магнітудою 7,4.

Станом на п’ятницю, 5 січня, відомо про 92 загиблих унаслідок землетрусу.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-