Стрілянина в університеті Праги: серед постраждалих є іноземці

Стрілянина в університеті Праги: серед постраждалих є іноземці

Укрінформ
Серед постраждалих під час стрілянини в Карловому університеті в Празі є кілька іноземців, однак серед них немає українців.

Це підтвердив кореспонденту Укрінформу тимчасовий повірений у справах України в Чеській Республіці Віталій Усатий.

Дипломат зазначив, що «консульські працівники Посольства України перебувають на постійному оперативному зв’язку з чеськими правоохоронцями». Даних щодо постраждалих українців немає.

Усатий також підкреслив, що Президент Володимир Зеленський одним з перших висловив співчуття близьким жертв празької трагедії.

Тим часом поліція завершила ідентифікацію тіл усіх 14 загиблих, а також злочинця. Як повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Віт Ракушан, серед загиблих немає іноземців, але серед 25 поранених двоє громадян Об’єднаних Арабських Еміратів і один громадянин Нідерландів.

Ракушан ще раз закликав не поширювати чутки та дезінформацію про стрільця. Зокрема припущення щодо українського походження злочинця.

«Той не мав з Україною нічого спільного. Давайте не будемо погіршувати соціальну атмосферу подібними вигадками», - сказав глава МВС.

Він відзначив хорошу роботу поліції і зауважив, що подібні злочини, коли виконавець ніколи не потрапляв у поле зору правоохоронців, але є зразковим студентом і громадянином, є найважчими випадками, коли запобігти злочину просто неможливо.

Поліція тим часом повідомила у соцмережі Х, що ретельно вивчає всі соціальні мережі, адже з учорашнього дня зареєструвала «кілька конкретних випадків людей, які (нібито) надихнулися жахливим актом і хочуть його повторити».

З 22 грудня вживаються загальнодержавні профілактичні заходи з підвищення безпеки в місцях скупчення людей і в навчальних закладах. «У нас немає інформації про якусь конкретну загрозу, і це справді профілактика – сигнал, що ми тут і готові», - написали поліціянти.

Читайте також: У торговому центрі Сінгапуру сталася різанина, четверо поранених

Стрілянина сталася 21 грудня. Загинули, за уточненими даними, 15 людей, у т.ч. сам злочинець, 25 людей зазнали поранень, 10 із них перебувають у важкому стані. Злочинцем, очевидно, є 24-річний студент вишу. Перед тим, як вчинити стрілянину в університеті, він убив свого батька. Наразі вивчається також зв'язок цього молодого чоловіка зі вбивством кілька днів тому в лісі неподалік Праги двох осіб.

23 грудня оголошено в Чехії днем державного трауру, прапори приспустять, опівдні буде хвилина мовчання.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-