Стрілянина в Празі: поліція розповіла про «щоденник» вбивці та інші деталі

Стрілянина в Празі: поліція розповіла про «щоденник» вбивці та інші деталі

Укрінформ
На студента Карлового університету в Празі, який вчинив масову стрілянину в четвер і вбив щонайменше 15 людей, міг вплинути теракт у Росії, що стався восени.

Про це сказав журналістам президент поліції ЧР Мартін Вондрашек, передає Укрінформ.

«Він міг бути інспірованим терактом у Росії восени», - сказав Вондрашек. За його словами, фахівці вивчають профіль в соцмережах ймовірного злочинця, наразі поліція його закрила.

Профіль було відкрито 9 грудня як «щоденник». У ньому людина, на ім’я Давид, пише: «Хочу представитися: мене звати Давід. Я хочу здійснити скулшутінг і, можливо, суїцид. Аліна Афанаскіна дуже допомогла мені. Я завжди хотів вбивати, думав, стану маніяком в майбутньому. Вичікував, мріяв, але Аліна стала останньою крапкою…Іду на скулшутінг. Дуже натхненний Аліною…. Вона мало вбила, я спробую це виправити... Я ненавиджу світ і хочу залишити якомога більше болю».

Читайте також: Українців немає серед постраждалих внаслідок стрілянини в університеті Праги - МЗС

Характерно, що всі записи зроблені російською мовою, схоже, що це була рідна мова підозрюваного.

Поліція не називає прізвище злочинця, але деякі ЗМІ пишуть, що це Давид Козак.

Двадцятичотирирічний Давид навчався на філософському факультеті Карлового університету в Празі. Минулого року здобув ступінь бакалавра за спеціальністю «Історія – європейські дослідження». Отримав найвищу нагороду за свою дипломну роботу.

Поліція вважає, що перед тим, як вирушити в Прагу, Давид убив у четвер свого батька в домі в передмісті.

У результаті стрілянини загинуло щонайменше 15 людей. Не менше 24 отримали поранення, деякі - важкі. Стріляв молодий чоловік не лише всередині корпусу філософського факультету, а й у людей на вулиці. Зброєю була, очевидно, рушниця типу ZEV 308 Win AR10, калібру 7,62.

Прем’єр-міністр Петр Фіала у короткій заяві для преси висловив співчуття близьким жертв. Він також сказав, що це «схоже, поодинокий випадок, не йдеться про акт міжнародного тероризму або кримінального угруповання. Загрози громадянам наразі немає».

Наразі в Празі проходить екстрене засідання уряду.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер через стрілянину в Карловому університеті у Празі загинули щонайменше 15 осіб, включаючи нападника.

За інформацією чеської поліції, українців немає серед постраждалих внаслідок стрілянини в Карловому університеті в Празі.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-