Австрійська OMV вивчає указ Путіна про націоналізацію її активів

Австрійська OMV вивчає указ Путіна про націоналізацію її активів

Укрінформ
Австрійська нафтогазова компанія OMV вивчає указ президента РФ про передачу її часток у Південноросійському газовому родовищі російським компаніям і може вжити подальших заходів для захисту своїх прав.

Про це повідомляється на сайті OMV, передає Укрінформ.

"Згідно з наявною інформацією, президент Росії підписав указ щодо Південноросійського родовища. Відповідно до цього указу, акції OMV та її частки в газовому родовищі мають бути передані новим російським компаніям. Ці компанії в підсумку будуть належати страховій компанії ВАТ "СОГАЗ" і ВАТ "Газпром". Кошти від передачі частки OMV АТ "СОГАЗ" мають бути перераховані на спеціальний рахунок", - повідомили в австрійській компанії.

Там нагадали, що OMV володіє 24,99% часткою в Південноросійському газовому родовищі в Західному Сибіру. У березні 2022 року компанія вирішила, що більше не буде здійснювати інвестиції в РФ. "Щодо цієї інвестиції (частки у Південноросійському газовому родовищі – ред.) було ініційовано перегляд, під час якого розглядалися всі варіанти, в тому числі можливість продажу та виходу з неї", - зазначається у повідомленні.

У 2022 році OMV скоригувала вартість свого російського бізнесу на загальну суму 2,46 млрд євро. Це включає 24,99% частки в Південноросійському газовому родовищі, а також дебіторську заборгованість від Nord Stream 2 AG.

Читайте також: Австрія надто повільно відмовляється від російського газу – депутатка

"Наразі OMV вивчає указ президента і може вжити подальших заходів для захисту своїх прав", - заявили в австрійській компанії.

Напередодні президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким створюються російські юридичні особи для управління Південноросійським та ділянками Ачимівських відкладень Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища. Згідно з документами, буде створено кілька ТОВ, яким перейдуть усі права та обов'язки існуючих АТ, ВАТ і ТОВ. Часткою в 25,01% у спільному з "Газпромом" (74,99%) проєкті "Ачим Девелопмент" володіла німецька Wintershall Dea, яка разом із Газпромом та австрійською OMV також керувала спільним підприємством "Севернефтегазпром", яке розробляє Південноросійське родовище. OMV заявляла, що не здійснюватиме інвестиції в російські проєкти і має намір переглянути свою частку в Південноросійському родовищі (24,99%).

Як повідомляв Укрінформ, 3 жовтня 2018 року Газпром і OMV підписали угоду про продаж активів. Відповідно до документа, OMV купує 24,98% у проєкті з розробки ділянок 4А і 5А Ачимівських відкладень Уренгойського родовища.

У червні 2019 року стало відомо, що OMV придбає у Газпрому за 905 млн євро (1,02 млрд дол. США) частку 24,98% у цьому проєкті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-