В Аргентині різко девальвувала валюта - новий уряд готується жорстко придушувати протести

В Аргентині різко девальвувала валюта - новий уряд готується жорстко придушувати протести

Укрінформ
Правозахисники в Аргентині висловили занепокоєння з приводу нових правил безпеки та ймовірного придушення очікуваної хвилі протестів після того, як новий уряд президента Хав’єра Мілея девальвував національну валюту - песо - на понад 50%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

«Президент Хав'єр Мілей та його союзники готують нові правила безпеки напередодні протестів проти девальвації валюти», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що окремих осіб та організації, які протестують, ідентифікуватимуть за допомогою «відео, цифрових або ручних засобів», а потім виставлятимуть рахунки за вартість відправлення сил безпеки для контролю за їхніми демонстраціями, заявила міністр безпеки Мілі Патриція Буллріч, оголосивши про нововведення.

Читайте також: Президент Аргентини розіграв в Інстаграмі свою останню зарплату депутата

«Держава не збирається платити за використання сил безпеки; організації, які мають легальний статус, повинні будуть платити, або окремі особи повинні будуть нести ці витрати», - сказала Буллріч.

Метою нових правил є запобігання традиційній формі протесту, під час якої демонстранти блокують міські дороги та шосе на години, дні, а іноді навіть тижні. «Настав час покінчити з цим методом, здирництвом, від якого страждають громадяни», - сказала Буллріч, додавши, що демонстранти можуть «протестувати на тротуарі».

Як зазначається, нові правила дають право поліції на залізничних та автобусних станціях вилучати маски, палиці та інші предмети, які, на їхню думку, можуть бути використані під час демонстрації. Вони також обмежують участь підлітків у соціальних протестах. Батьки підлітків, які повинні були бути в школі, а не протестувати, потраплять під санкції.

Читайте також: Аргентина може об’єднати Латинську Америку навколо України - Зеленський

Правозахисні групи та опозиційні законодавці заявили, що нові правила, по суті, криміналізують законні протести. Колишня кандидатка у президенти Міріам Брегман заявила, що вони є абсолютно неконституційними. «Право на протест є першим з усіх прав. Вони криміналізують матерів та батьків, які вимагають кращих умов для своїх родин», − зазначила вона.

Як повідомляється у публікації, Хосе Луїс Есперт, законодавець від партії Мілея «Свобода наступає», відповів на ці звинувачення трьома словами: «В’язниця або куля».

Як повідомляв Укрінформ, інавгурація Мілея відбулася 10 грудня 2023 року у Буенос-Айресі. На заході був присутній глава Української держави Володимир Зеленський.

Фото: "Вікіпедія"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-