Прем’єр Японії звільнив чотирьох міністрів уряду, причетних до фінансового скандалу

Прем’єр Японії звільнив чотирьох міністрів уряду, причетних до фінансового скандалу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда замінив чотирьох ключових міністрів свого кабінету у відповідь на політичний скандал із незаконними зборами коштів, до якого втрапила найбільша фракція правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДП).

Про це повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Правляча партія зіткнулася з критикою на тлі звинувачень у тому, що фракція, яку раніше очолював колишній прем’єр-міністр Сіндзо Абе, не задекларувала сотні мільйонів ієн доходів від збору коштів у звітах про політичне фінансування, що викликало підозри в намірах створити таємні фонди.

Серед тих, хто належить до скандальної фракції, пішов у відставку впливовий у ЛДП головний секретар кабінету міністрів і спікер уряду Хірокадзу Мацуно. Очікується, що його замінить колишній міністр закордонних справ Йошімаса Хаяші, член четвертої за величиною фракції ЛДП.

Своїх посад також позбулися міністри економіки Ясутосі Нісімура, сільського господарства Ічіро Міясіта та внутрішніх справ Джунджі Сузукі, які також є членами фракції Абе.

Ці відставки поставили ЛДП у дуже незвичайну ситуацію, коли в кабінеті міністрів немає представників найбільшої фракції партії.

Мацуно, який обіймав посаду генерального секретаря найбільшої фракції у 2019-2020 роках, підозрюється в тому, що не повідомив про понад 10 мільйонів ієн ($69 тисяч) доходу, отриманого від заходів зі збору коштів групи.

Нісімура у 2021 році змінив Мацуно на посаді генерального секретаря і отримав повний доступ до інформації про грошові потоки фракції, але не повідомив про ймовірні порушення.

Скандал із політичними фондами розгорівся після кримінальної скарги про те, що п’ять фракцій ЛДП, включаючи і групу Кішіди, занизили доходи від збору коштів.

Фракції ЛДП традиційно продають партійні квитки, зазвичай за ціною 20 000 ієн, щоб зібрати фонди для своєї політичної діяльності. Розміри фондів регулюються законодавчо, і якщо зібрана сума перевищує граничну, надлишкові кошти повертаються учасникам зборів.

Натомість керівників фракції Абе підозрюють у тому, що вони протягом 2016-2021 років приховали частину доходу від продажу квитків у розмірі близько 500 мільйонів ієн і не повернули членам партії, як того вимагають правила.

Слідство триває.

Читайте також: Прем’єр Японії заявив, що готовий зустрітися з Кім Чен Ином

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда у середу після позачергової парламентської сесії пообіцяв замінити кількох міністрів, які стали фігурантами фінансового скандалу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-