У Литві трьох громадян судитимуть за дії проти держави і схвалення міжнародних злочинів

У Литві трьох громадян судитимуть за дії проти держави і схвалення міжнародних злочинів

Укрінформ
Прокурори передали до Вільнюського окружного суду справу щодо трьох осіб, яких обвинувачують у діях проти Литви та публічному схваленні міжнародних злочинів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Литовська прокуратура вказала лише ініціали обвинувачених. Але Delfi ідентифікувало двох із них як Еріку Швенченене й Казимираса Юрайтіса. Третій – В.І., як вважає видання, це - Валерій Іванов, лідер організації "Єдність", що планувала переворот у Литві.

Зазначається, що в серпні 2022 року представники генпрокуратури, оцінивши наявну інформацію, провели розслідування у зв'язку з діями проти Литви. У ході розслідування співробітники Литовського бюро кримінальної поліції співпрацювали з Департаментом держбезпеки країни.

Отримані дані дозволяють обґрунтовано припустити, що у 2022 році члени ліквідованої організації "Міжнародний форум добросусідства" Швенченене та Юрайтіс разом зі спільниками допомагали Росії, Білорусі та організаціям цих країн діяти проти Литви. Таким чином вони становили загрозу безпеці балтійської держави.

Читайте також: Прокуратура Латвії висунула обвинувачення шістьом керівникам «Антифашистів Прибалтики»

Швенченене також обвинувачують у публічному схваленні міжнародних злочинів, злочинів СРСР, грубому применшенні та запереченні їх значення. Це зокрема стосується передачі початку 2023 року, в якій Швенченене та Іванов заперечували значення радянської агресії проти Литви 13 січня 1991 року.

Відповідно до закону, за допомогу іншим країнам у діях проти Литви встановлено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 7 років.

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня у суді розпочався розгляд справи мешканця Вільнюса Мантаса Даніелюса, якого обвинувачують у шпигунстві на користь Білорусі та впливі на свідків. Зокрема, він збирав інформацію про полк Калиновського, який воює у складі ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-