ООН назвала 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства

ООН назвала 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства.

Про це заявив у четвер генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на початку кліматичного саміту COP28 у Дубаї, передає Укрінформ з посиланням на Bloomberg.

«Рекордне глобальне потепління має змусити здригнутися світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним», — заявив він.

Читайте також: Викиди вуглецю до 2030 року зменшаться лише на 2% замість потрібних 43% - ООН

Згідно з попереднім звітом Всесвітньої метеорологічної організації про глобальний клімат за 2023 рік, глобальні температури за перші 10 місяців цього року були приблизно на 1,4°C вище за доіндустріальний середній показник 1850—1900 років. «Це дає достатню впевненість, щоб оголосити цей рік найспекотнішим за всю історію спостережень навіть за місяць до його завершення, що є суворим попередженням учасникам кліматичних переговорів, які зібралися на Близькому Сході», - йдеться у повідомленні.

За словами Гутерреша, цього року велика кількість людей по всьому світу постраждала від пожеж, повеней і високих температур. «Сьогоднішній звіт показує, що у нас серйозні проблеми», - додав він.

Звіт агентства ООН також містить огляд найекстремальніших кліматичних подій року. Викиди парникових газів, які спричиняють потепління на планеті, продовжили зростати у 2023 році після досягнення історичного максимуму минулого року, йдеться у звіті. Це сприяло рекордно високим місячним температурам на суші з липня по вересень і в океанах з квітня по вересень. Зростаюча спека погіршує екстремальні погодні умови, які, своєю чергою, спричиняють смертність і продовольчу небезпеку, а також призводять до переміщення мільйонів людей, наголошується у доповіді агентства ООН.

Крім глобальних показників, 2023-й став роком кліматичних катастроф у всьому світі. Зазначається, що, можливо найбільш руйнівним став викликаний зміною клімату шторм «Даніель», який спричинив найсильніші повені в Греції, Болгарії та Туреччині, а потім навис над Середземним морем і знову обрушився на північний схід Лівії.

Читайте також: У Києві зафіксували найдовший період без морозів за всю історію спостережень - 232 дні

Як повідомляв Укрінформ, в ОАЕ сьогодні розпочинає роботу Конференція ООН зі зміни клімату COP28, участь в якій братимуть лідери багатьох країн. Вона триватиме до 12 грудня у Дубаї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-