Папа Франциск заявив, що його коментарі про «велич» Росії були невдало сформульовані

Папа Франциск заявив, що його коментарі про «велич» Росії були невдало сформульовані

Укрінформ
Папа Франциск визнав, що його нещодавні коментарі щодо Росії, які Україна сприйняла як вихваляння імперіалізму, були невдало сформульовані, і наголосив, що його наміром було нагадати молодим росіянам про велику культурну спадщину, а не політичну.

Про це він заявив журналістам на борту літака, коли летів з Монголії, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Я не думав про імперіалізм, коли говорив це… Можливо, це був не найкращий спосіб висловитися, але, говорячи про «велику Росію», я думав не стільки географічно, скільки культурно», – пояснив Франциск свій виступ.

Понтифік зазначив, що «це був випадковий коментар, який спав мені на думку, тому що я вивчав її (російську історію – ред.) в школі», пояснивши таким чином причину, чому він згадав Петра І та Катерину ІІ.

Читайте також: Папа Римський закликав до «Монгольського миру» на Землі

Папа Римський також заявив, що не можна скасовувати російську культуру «через політичні проблеми».

«У Росії були темні політичні роки, але спадщина існує, вона доступна для всіх», – сказав він.

Читайте також: Папа Римський кається щодо сказаного, але непублічно. Поки що

Як повідомлялося, Папа Римський Франциск у виступі перед російською католицькою молоддю 25 серпня закликав її "не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої", назвавши імена Петра І і Катерини ІІ.

У цьому зв'язку речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що саме імперіалістичною пропагандою Кремль "виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл".

Пізніше у Ватикані запевнили, що Папа Римський Франциск у своїй заяві про "велику Росію" не мав на думці звеличення імперіалізму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-